Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Ο Λαβρόφ σχολίασε τις δηλώσεις του Ομπάμα για τη ρωσική απειλή

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014   7:57:00 μ.μ.


Ο Λαβρόφ σχολίασε τις δηλώσεις του Ομπάμα για τη ρωσική απειλή
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ στην 69η συνεδρίαση της Γενικής Ολομέλειας του ΟΗΕ, μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS. 

Στην ομιλία του ο Μπ.Ομπάμα ανάμεσα στις επίκαιρες απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια ανάφερε την επιδημία του ιού Έμπολα, την πολιτική της Ρωσίας στην Ευρώπη και τη δράση των τρομοκρατών της Εγγύς Ανατολής. «Όσον αφορά στην ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ, εμείς κερδίσαμε τη δεύτερη θέση ως απειλή στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», διαπίστωσε ο Λαβρόφ. Κατά τη γνώμη του, ο Ομπάμα έδειξε την τυπική για την Αμερική άποψη η οποία βασίζεται στην αποκλειστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Είναι η αμερικάνικη αντίληψη του κόσμου, αντίληψη του κόσμου την οποία εξέθεσε ο Πρόεδρος ο οποίος ουκ ολίγες φορές υπογράμμιζε και τη δική του και της χώρας του την αποκλειστικότητα, είναι και η αντίληψη της χώρας η οποία στο δόγμα της για εθνική ασφάλεια κατοχύρωσε το δικαίωμά της ανεξάρτητα από όποιες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή άλλες διεθνείς νομικές πράξεις να εφαρμόζει τη δύναμη κατά τη γνώμη της».
Καταλήγοντας ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η ομιλία του Ομπάμα στον ΟΗΕ δεν βγήκε καθόλου ειρηνευτική.
«Η ομιλία ενός ειρηνευτή, όπως είναι διατυπωμένη, κατά τη γνώμη μου, δεν πέτυχε, εάν τη συγκρίνουμε με πραγματικά περιστατικά. Μας συμφέρει να σβήνουμε τις συγκρούσεις στον κόσμο, όχι όμως με χρήση μονομερών κατηγοριών και όχι μέσω αδικαιολόγητων κατηγοριών, αλλά μέσω ενός ειλικρινή διαλόγου με ίσα δικαιώματα».
«Μου φάνηκε παράξενο επίσης το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μερικές φορές είπε ότι ο κόσμος έγινε πιο ελεύθερος και ασφαλής, δεν αντιλήφθην, αν το λέει σοβαρά», επισήμανε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσίας.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι κυρώσεις είναι το πρόβλημα των ΗΠΑ και η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το εσωτερικό πρόβλημα των ίδιων των Ουκρανών.
"Όσον αφορά στις κυρώσεις, είναι το πρόβλημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα γεγονότα στην Ουκρανία όμως δεν είναι καν δικό τους πρόβλημα, είναι το πρόβλημα των ίδιων των Ουκρανών ", είπε στους δημοσιογράφους.
Έτσι ο Λαβρόφ απάντησε στην ερώτηση, ως η Ρωσία δέχτηκε τη δήλωση της Ουάσινγκτον για την ετοιμότητά της να άρει ένα μέρος των κυρώσεων με αντάλλαγμα την εκτέλεση από τη Ρωσία μιας σειράς από όρους για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία.
"Οι Ουκρανοί μερικές φορές συναντήθηκαν στο Μινσκ, έχουν υπογράψει εκεί δύο έγγραφα, οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ και της Ρωσίας βοήθησαν στη διαμόρφωση αυτού του διαλόγου ", υπογράμμισε ο Λαβρόφ.
Όπως είπε, το να υπαγορεύει κάποιος στους Ουκρανούς "οποιεσδήποτε παραμέτρους υλοποίησης αυτών των συμφωνιών είναι, πιθανόν, άδικο ".


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ