Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανοιχτός σε δημοψήφισμα στη Βρετανία για παραμονή στην ΕΕ

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014   5:30:00 μ.μ.


Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανοιχτός σε δημοψήφισμα στη Βρετανία για παραμονή στην ΕΕ
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε ότι προτίθεται να προτείνει δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν μετά τις εκλογές -και εφόσον ο ίδιος είναι νικητής- το Λονδίνο δεν επιτύχει μεγάλες αλλαγές στους όρους συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ.

Η δήλωση αυτή ήρθε την ώρα που οι Συντηρητικοί πραγματοποιούν συνέδριο στο Μπέρμιγχαμ, το οποίο γίνεται στη σκιά της παραίτησης δύο βουλευτών.
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Κάμερον δήλωσε αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να αλλάξει τους κανόνες στην ΕΕ και ότι θα εξασφαλίσει το δικαίωμα να αυτο-εξαιρεθούν από την ιδρυτική διακήρυξη της ΕΕ για μία «ακόμα πιο στενή Ένωση».
Το Συντηρητικό Κόμμα του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της προσχώρησης του Μαρκ Ρέκλες στο αντιευρωπαϊκό UKIP, αλλά του σεξουαλικού σκανδάλου που ανάγκασε έναν άλλον βουλευτή του κόμματος να παραιτηθεί.
Το κόμμα κάλεσε τους ψηφοφόρους να επικεντρωθούν στα σχέδιά του για την οικονομία. Στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, το τελευταίο συνέδριο πριν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2015, οι Συντηρητικοί αποπειράθηκαν να περιορίσουν τις επιπτώσεις των δύο σκανδάλων που κινδυνεύουν να επισκιάσουν τις προσπάθειές τους να επανεκλεγούν πρώτο κόμμα στη Βρετανία.
Ο Γκραντ Σαπς, πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι τα σκάνδαλα αυτά είναι προσωρινά και υπογράμμισε ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς το κόμμα υπόσχεται να συνδράμει στην ανάκαμψη της οικονομίας της Βρετανίας. «Στην πολιτική ο καιρός πάει κι έρχεται και κάποιες φορές αντιμετωπίζεις δύσκολες στιγμές, αλλά στην πραγματικότητα το σημαντικό είναι η χώρα να διασφαλίσει το μέλλον της» είπε ο Σαπς στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Η χθεσινή αποσκίρτηση του βουλευτής Μαρκ Ρέκλες, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στο Κόμμα για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεβάζει σε δύο τον αριθμό των βουλευτών των Συντηρητικών που αποχωρούν από το κόμμα.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ρέκλες ως «παράλογη και αντιπαραγωγική». Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Ντάγκλας Κάρσγουελ είχε επίσης ανακοινώσει ότι προσχωρεί στο UKIP και έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ο πρώτος βουλευτής του κόμματος που μπαίνει στη βουλή μετά τις συμπληρωματικές εκλογές της 9 Οκτωβρίου στο Κλάκτον.
Ο Σαπς επεσήμανε ότι δεν αναμένει άλλες αποσκιρτήσεις μέχρι τις εκλογές. Το Σάββατο, ένας άλλος βουλευτής των Συντηρητικών, ο Μπρουκς Νιούμαν, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μία ημέρα αφού η εφημερίδα Sunday Mirror δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι έστειλε σεξουαλικού περιεχομένου φωτογραφίες σε μια δημοσιογράφο.
Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο Νιούμαν, 54 ετών που εκλέγεται βουλευτής από το 2005, αντάλλαξε μια σειρά φωτογραφιών «πορνογραφικού χαρακτήρα» με ανεξάρτητη δημοσιογράφο που προσποιούνταν ότι είναι υποστηρίκτριά του.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ