Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία για τον πρόεδρο της Κίνας

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014   11:27:00 π.μ.


Πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία για τον πρόεδρο της Κίνας
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία ως αρχηγός κράτους ενώ θα κάνει και μια περιφερειακή επίσκεψη που αρχίζει αυτή την εβδομάδα, στη Σρι Λάνκα, τις Μαλδίβες και το Τατζικιστάν, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος Σι θα ξεκινήσει το ταξίδι του από το Τατζικιστάν, όπου θα παραστεί στη συνεδρίαση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανέφερε το υπουργείο.
Η Κίνα, η Ρωσία και τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ασίας – το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν - δημιούργησαν το 2001 ένα περιφερειακό μπλοκ ασφαλείας για την καταπολέμηση των απειλών που προέρχονται από το ριζοσπαστικό Ισλάμ και τη διακίνηση ναρκωτικών από το γειτονικό Αφγανιστάν.
Ο πρόεδρος Σι κατόπιν θα μεταβεί στις Μαλδίβες, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία, σε μια επίσκεψη η οποία λήγει στις 19 Σεπτεμβρίου, ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να δώσει ακριβείς ημερομηνίες για το πότε θα είναι σε κάθε χώρα. Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως ανακοίνωσε ότι το ταξίδι του κινέζου προέδρου στο Πακιστάν που ήταν αρχικά μέρος της περιοδείας, αναβάλλεται λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής στη χώρα.
Η Κίνα και η Ινδία έχουν στενούς οικονομικούς και ιστορικούς δεσμούς, όμως υπάρχει βαθιά καχυποψία η οποία τροφοδοτείται από τις υποβόσκουσες συνοριακές διαφορές. Η άνοδος στην εξουσία του ινδού εθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόδι ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, έχει προκαλέσει κινητικότητα μεταξύ των μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων.
Ενώ ο Μόδι φαίνεται να επιδιώκει ρεαλιστική οικονομική "εμπλοκή" με την Κίνα από το Τόκιο που βρέθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου επέκρινε τις χώρες με «επεκτατική» νοοτροπία, σε μια όπως χαρακτηρίστηκε κωδικοποιημένη αναφορά στις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη νοτιοανατολική Ασία.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ