Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Το αδελφό πλοίο του "Τιτανικού" στο βυθό της Κέας (Φωτογραφίες)

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014   7:09:00 μ.μ.


Το αδελφό πλοίο του
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων,  για δεύτερη συνεχή χρονιά, πραγματοποίησε εποπτεία δια της καταδυόμενης αρχιτέκτονα - μηχανικού Αικατερίνης Ταγωνίδου, στις  υποβρύχιες κινηματογραφήσεις που διεξήχθησαν από την «U Group Malta LMD» στο ναυάγιο «HMHS Britannic», στη θαλάσσια περιοχή ΒΔ της νήσου Κέας.

Οι καταδύσεις στο ιστορικό ναυάγιο του «Βρετανικού» διήρκεσαν 10 μέρες (5/9 -15/9/2014) και  έγιναν με τη χρήση υπερσύγχρονου βαθυσκάφους και ROV (Remotely Operated Underwater Vehicle), που μετέφερε το πλοίο «U - Boat Navigator» από τη Μάλτα.
Το υπερωκεάνιο «Βρετανικός», αδελφό πλοίο του «Τιτανικού», επιτάχθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από το Βρετανικό Ναυαρχείο και μετατράπηκε σε νοσοκομειακό πλοίο.  Βυθίστηκε το 1916 από γερμανική νάρκη, ενώ έπλεε ανοικτά της νήσου Κέας με προορισμό το νοσοκομειακό σταθμό της  Λήμνου.

Στόχος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι μέσω των υποβρύχιων κινηματογραφήσεων με τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα της  «U Group Malta LMD» να καταγράψει και να ελέγξει την κατάσταση του φημισμένου αυτού ναυαγίου,  που έχει βυθιστεί στα - 120 μέτρα βάθος.
Η αποστολή αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάδειξη και νεωτέρων ενάλιων μνημείων της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.
Στον βυθό της νήσου Κέα από το 1916
Το υπερωκεάνιο «Βρετανικός» ήταν το νεώτερο «αδελφό» πλοίο του τραγικού «Τιτανικού» και του «Ολυμπιακού», το τρίτο και μεγαλύτερο υπερωκεάνιο της εταιρείας «White Star Line΄s». Με μήκος  269 μέτρων και εκτόπισμα 58.500 τόνων, ήταν το μεγαλύτερο εμπορικό πλοίο που χάθηκε και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Κατασκευάστηκε το 1911 στα ναυπηγεία «Ηarland & Wolff Ιnc.» του Μπέλφαστ και δρομολογήθηκε αρχικά στη γραμμή Σαουθάμπτον - Νέα Υόρκη.


Έναν χρόνο μετά την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πόλεμου, το βρετανικό ναυαρχείο αποφάσισε τη μετασκευή του σε νοσοκομειακό πλοίο με δυνατότητα μεταφοράς 3.309 τραυματιών. Το υπερωκεάνιο «Βρετανικός» βυθίστηκε στις 21 Νοεμβρίου 1916, μόλις στο έκτο ταξίδι του ως νοσοκομειακό πλοίο. Χτυπήθηκε στις 08.12, πιθανότατα από γερμανική νάρκη που είχε ποντίσει 2,5 μίλια ανοιχτά της Κέας (Τζιας) γερμανικό υποβρύχιο. Χάθηκαν συνολικά 30 άνθρωποι, ενώ πρόλαβαν να γλιτώσουν 1.036 σε 35 σωστικές βάρκες.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ