Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Ανησυχία στην Αθήνα -Ελληνας τζιχαντιστής στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014   10:06:00 π.μ.


Ανησυχία στην Αθήνα -Ελληνας τζιχαντιστής στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., που διέψευδε τις πληροφορίες για εκπαίδευση τζιχαντιστών στην Ελλάδα, κάθε άλλο παρά έκλεισε το θέμα, καθώς άλλες πληροφορίες δημιουργούν ανησυχία για συνδέσεις της χώρας μας με το Ισλαμικό Κράτος, με αποκορύφωμα την παρουσία Ελληνα στις τάξεις της οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι ελληνικές αρχές έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από τη CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις οποίες ένας 27χρονος Ελληνας υπήκοος βρίσκεται από τον περασμένο Ιούλιο σε στρατόπεδο τζιχαντιστών στη Συρία και φέρεται να πολεμά για το Ισλαμικό Κράτος.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που προκύπτει παρουσία Ελληνα υπηκόου- ο συγκεκριμένος πήρε την ελληνική ιθαγένεια το 2001- στις τάξεις αυτής της οργάνωσης που ευθύνεται για απίστευτες αγριότητες στη Μέση Ανατολή στο όνομα του ακραίου ισλαμισμού. Οι ίδιες πληροφορίες, σύμφωνα με την εφημερίδα, βάζουν τη συριακής καταγωγής μητέρα του 27χρονου στο επίκεντρο της έρευνας. Η γυναίκα φέρεται να κάνει αναρτήσεις στο διαδίκτυο με «ύμνους» για τη δράση και τις βαρβαρότητες του ISIS.
Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν ότι ο 27χρονος έμενε στην Αθήνα και έφυγε για τη Συρία πριν από ένα τρίμηνο, χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα του, ενώ η μητέρα του φέρεται να μένει το τελευταίο διάστημα στην πατρίδα της. Μάλιστα, με δεδομένη τη δράση της τελευταίας στο διαδίκτυο, με τις φανατικές αναρτήσεις, εξετάζει το ενδεχόμενο να ήταν εκείνη που τον «στρατολόγησε», προσκαλώντας τον να ενταχθεί στον ISIS.
Πλέον, με αυτές τις πληροφορίες στα χέρια τους οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές προσπαθούν να βρουν τρόπους να παρεμποδίσουν την επιστροφή των τζιχαντιστών. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η αφαίρεση της ιθαγένειας σε όσους Ευρωπαίους υπηκόους μεταβαίνουν στην εμπόλεμη ζώνη με ασαφείς «στόχους».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί φέρεται να έχουν ενημερώσει την ΕΥΠ για ένα δραστήριο μέλος του ISIS με παρουσία σε μια «σκληρή» ομάδα τζιχαντιστών ανταρτών που δρα στη Συρία. Δεν παρέχουν ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες για την «ιδιαιτερότητα» αυτής της υπόθεσης.
Πέρα από αυτή την υπόθεση, υπάρχει ανησυχία και για περιπτώσεις τζιχαντιστών που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» ο Αζεντίν Αλ Φουράτι, φέρεται να πέρασε από τη χώρα μας. Πρόκειται για ηγέτη ένοπλης ισλαμιστικής ομάδας, που μάχονταν στο πλευρό οργάνωσης- δορυφόρου του Ισλαμικού Κράτους, έχοντας την ευθύνη για αιματηρές επιθέσεις και δολοφονίες αμάχων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν η ομάδα του αποδεκατίστηκε, ο αλ Φουράτι πέρασε στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ελλάδα, από το ανατολικό Αιγαίο. Η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρίες Σύρων προσφύγων που ζουν στην Αθήνα, οι οποίο είχαν εντοπίσει τον τζιχαντιστή σε πάρκο στο Νέο Κόσμο, ενώ έμενε μαζί με πρόσφυγες κουρδικής και αραβικής καταγωγής σε διαμέρισμα στην ίδια περιοχή. Ο αλ Φουράτι αναζητούσε τον τρόπο να διαφύγει από την Ελλάδα, όπως και έκανε τελικά καταλήγοντας στην Αυστρία όπου κρατείται μέχρι σήμερα.
Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, η ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία διευκρίνιζε ότι δεν εκπαιδεύονται τζιχαντιστές στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ρεπορτάζ του ΑΝΤ1. Παρόλα αυτά, στην ανακοίνωση, η αστυνομία παραδέχεται ότι έγινε έρευνα σε εταιρεία στο Μαρκόπουλο, που εκπαίδευε και χορηγούσε πιστοποιήσεις μηχανικών αεροσκαφών ή πιλότων σε άτομα ελληνικής καταγωγής και αλλοδαπούς.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ