Ροη ειδησεων

Σε διάσκεψη στο Παρίσι η παγκόσμια στρατηγική κατά των τζιχαντιστών

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014   3:11:00 μ.μ.


Σε διάσκεψη στο Παρίσι η παγκόσμια στρατηγική κατά των τζιχαντιστών
Χαμενεΐ: Δεν θα συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης του Παρισιού για τον καθορισμό του στρατηγικού πλαισίου ανάληψης δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Φρανσουά Ολάντ  απηύθυνε  έκκληση στους εταίρους της Γαλλίας, Δυτικούς και Αραβες, να σταθούν «ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας».
«Ο αγώνας των Ιρακινών κατά της τρομοκρατίας είναι και δικός μας αγώνας. Οφείλουμε να δεσμευθούμε ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας. Δεν υπάρχει χρόνο για χάσιμο» απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους, είπε
Ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης από τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη να υποστηρίξουν «με κάθε τρόπο» τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Συρία.
«Το χάος ωφελεί τους τρομοκράτες. Κατά συνέπεια, πρέπει να υποστηρίξουμε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν και να προχωρήσουν στους αναγκαίους συμβιβασμούς για τη διαφύλαξη του μέλλοντος της Συρίας. Και για τη Γαλλία, αυτές είναι οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Πρέπει να υποστηριχθούν με όλα τα μέσα».
Ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε, επίσης, από τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη να υποστηρίξουν «με κάθε τρόπο» τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Συρία.
Η Διάσκεψη πραγματοποιείται στην γαλλική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ρωσίας.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ, ο οποίος προεδρεύει μαζί με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ των εργασιών της διάσκεψης του Παρισιού απηύθυνε έκκληση για μία ταχεία αεροπορική επέμβαση σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, λίγη ώρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών.
«Έχουμε ανάγκη από μία αεροπορική επέμβαση», είπε την ώρα που εκπρόσωποι είκοσι περίπου χωρών συναντώνται στο Παρίσι για να οργανώσουν την διεθνή κινητοποίηση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. «Είναι αναγκαίο να επέμβουν γρήγορα, διότι, εάν καθυστερήσουν, εάν αυτή η επέμβαση και αυτή η υποστήριξη προς το Ιράκ καθυστερήσουν, είναι πιθανόν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα καταλάβει και άλλα εδάφη», προειδοποίησε ο ιρακινός πρόεδρος.
«Σε στρατιωτικό επίπεδο δεν έχουμε ανάγκη από στρατιώτες που θα πολεμήσουν στο έδαφος του Ιράκ. Έχουμε ανάγκη από μία αεροπορική επέμβαση, από αεροπορική κάλυψη», είπε.
Παράλληλα ζήτησε από τις αραβικές χώρες να εντείνουν τους ελέγχους, ώστε να σταματήσουν οι πηγές χρηματοδότησης προς τους τζιχαντιστές, ακόμα και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
Ο πρόεδρος του Ιράκ  υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και τόνισε ότι ο κίνδυνος του Ισλαμικού Κράτους «δεν αφορά μόνο το Ιράκ, αλλά τους πάντες, λόγω της δυνατότητας εξάπλωσής του». Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί τζιχαντιστές προέρχονται από δυτικές χώρες όπου και επιστρέφουν με κίνδυνο μεταφοράς εκεί της δράσης τους.
Κατά την άποψη του ιρακινού προέδρου υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στο Χαλιφάτο του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και την Αλ Κάιντα. Η διαφορά έγκειται στο ότι, σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα, το Χαλιφάτο ελέγχει πλέον μια σημαντική εδαφική περιοχή την οποία στοχεύει να διευρύνει.
Χαμενεΐ: Δεν θα συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών
Το Ιράν απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για συνεργασία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο ανώτατος ιρανός ηγέτης, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.
«Από τις πρώτες ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του πρεσβευτή τους στο Ιράκ, ζήτησαν μια συνεργασία εναντίον του Ντάεχ (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους). Αρνήθηκα διότι έχουν τα χέρια λερωμένα», δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο στο οποίο υποβλήθηκε σε επέμβαση για προστάτη.
«Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε, επίσης, προσωπικά από τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και αυτός αρνήθηκε», πρόσθεσε ο πρώτος στην ιεραρχία του Ιράν.
Ο Χαμενεΐ δήλωσε πως οι ΗΠΑ αναζητούν «ένα πρόσχημα για να κάνουν στο Ιράκ και τη Συρία αυτό που κάνουν στο Πακιστάν, να βομβαρδίζουν τα μέρη που θέλουν χωρίς έγκριση» από την πακιστανική κυβέρνηση. Ο ιρανός ηγέτης αναφερόταν στις επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροπλάνων εναντίον των βάσεων των Ταλιμπάν.
Χώρα γειτονική και σύμμαχος του Ιράκ, το Ιράν δεν εκλήθη στη διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων περίπου 20 χωρών, περιλαμβανομένων των αραβικών χωρών του Κόλπου, για να προσδιορισθεί ο ρόλος εκάστης στο διεθνή συνασπισμό που επιδιώκει η Ουάσινγκτον για να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Τζον Κέρι δήλωσε την Παρασκευή πως η συμμετοχή της Τεχεράνης στη διάσκεψη αυτή «δεν θα ήταν αρμόζουσα», κυρίως εξαιτίας «της ανάμιξης του Ιράν στη Συρία και αλλού».
Ωστόσο οι ιρακινοί ηγέτες εξέφρασαν τη λύπη τους για την απουσία αυτή.
Ο πρόεδρος Φουάντ Μασούμ επισήμανε πως το Ιράν είχε παράσχει ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ και τους ιρακινούς Κούρδους από τις πρώτες ημέρες της επίθεσης των τζιχαντιστών.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ