Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Ο Ερντογάν δε δίνει τουρκικές βάσεις για επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014   7:33:00 μ.μ.


Ο Ερντογάν δε δίνει τουρκικές βάσεις για επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών
Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, η χώρα θα εμπλακεί μόνο σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις

Τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, υπόσχεται την εξόντωση του Ισλαμικού Κράτους με τη βοήθεια ενός διεθνούς συνασπισμού, η Τουρκία λέει «όχι» στη συμμετοχή ενόπλων επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία και αρνείται να παραχωρήσει τις βάσεις της για την εξαπόλυση επιθέσεων κατά στόχων εξτρεμιστών.
Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η Τουρκία δεν προτίθεται να δώσει τις στρατιωτικές της βάσεις στο διεθνή συνασπισμό ώστε να ξεκινήσει επιχείρηση κατά των εξτρεμιστών του ΙΚ.
«Η Τουρκία δεν θα εμπλακεί σε καμία ένοπλη επιχείρηση, αλλά θα επικεντρωθεί πλήρως στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου αυτή η απόφαση θυμίζει την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει τη χρήση των αεροπορικών βάσεών της στα αμερικανικά στρατεύματα για να εισβάλλουν στο Ιράκ και να επιτεθούν κατά του Σαντάμ Χουσεΐν.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, η Τουρκία βρίσκεται με δεμένα τα χέρια, καθώς έχει πέσει η ίδια θύμα των εξτρεμιστών, καθώς οι ισλαμιστές κρατούν 49 Τούρκους ομήρους, εκ των οποίων διπλωμάτες και παιδιά που απήχθησαν από τη Μοσούλη στο Ιράκ τον περασμένο Ιούνιο.
«Τα χέρια και τα όπλα μας είναι δεμένα εξαιτίας των ομήρων», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του νέου προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες κύριος υπεύθυνος για την άνθιση του Ισλαμικού Κράτους είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Το ΙΚ γεννήθηκε στη Συρία και από την Αλ Κάιντα. Δυστυχώς, ο σκληρός Άσαντ βρίσκεται πίσω από την αύξηση τέτοιων ομάδων, ειδικά στη Συρία», είχε πει ο Ερντογάν.
Στο μεταξύ, ενώ πληροφορίες θέλουν τα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης να έχουν ξεκινήσει τη στρατολόγηση από φτωχές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ