Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Πούτιν: Ο αγωγός "Δύμανη της Σιβηρίας " θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ρωσίας

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014   11:30:00 π.μ.


Πούτιν: Ο αγωγός
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν συμμετείχε στην τελετή, αφιερωμένη στην ένωση του πρώτου κρίκου του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας». Από τον αγωγό το αέριο θα έρχεται στη ρωσική Άπω Ανατολή και προς εξαγωγή στην Κίνα, μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS.

O αγωγός «Δύναμη της Σιβηρίας» είναι το σύστημα διαμετακόμισης του φυσικού αερίου που προβλέπει τη μεταφορά του αερίου από τα κέντρα εξόρυξης του φυσικού αερίου στο Γιακούτσκ και το Ιρκούτσκ. Το μάκρος του αγωγού φυσικού αερίου θα αποτελέσει 3968 χλμ. Όπως ανέφερε νωρίτερα ο Υπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρ Νόβακ, ο συνολικός όγκος επενδύσεων στην κατασκευή του αγωγού και στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεων θα αποτελέσει $55 δις.
Στη συνάντηση που έγινε την 1η Σεπτεμβρίου με τους φοιτητές του Βορειοανατολικού Ομοσπονδιακού πανεπιστημίου ο Πούτιν επισήμανε ότι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας» θα βοηθήσει στην προμήθεια του φυσικού αε΄ριου στης ρωσικές περιοχές της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής.
«Ο αγωγός θα επιτρέψει όχι μόνο να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και να διευρύνουμε τη γεωγραφία των εξαγωγών των υδρογονανθράκων, αλλά και να κάνουμε άλλο ένα σοβαρό βήμα στην προμήθεια του φυσικού αερίου εντός της χώρας μας, που έχει ιδιαίτερη σημασία για το ανατολικό της μέρος», δήλωσε ο Πρόεδρος.
Όπως είπε, το επόμενο βήμα θα έχει «ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον από την οικονομική άποψη».
«Εφόσον δημιουργήσουμε το δίκτυο των αγωγών φυσικού αερίου στην Άπω Ανατολή, στη Σιβηρία, θα έχουμε τη δυνατότητα να ενώσουμε το ευρωπαϊκό μέρος του συστήματος των αγωγών φυσικού αερίου με το ανατολικό τους μέρος, και το γεγονός αυτό από την άποψη των δυνατοτήτων εξαγωγής, από την άποψη της διεύρυνσης της γεωγραφίας της προμήθειας του φυσικού αερίου της δικής μας χώρας θα δώσει μεγάλα πλεονεκτήματα να πραγματοποιούμε την αλλαγή πορείας του φυσικού αερίου ανάλογα με την κατάσταση στις διεθνείς αγορές, είτε προς τη Δύση περισσότερο αέριο, είτε προς την Ανατολή», εξήγησε ο επικεφαλής του κράτους.
Στις 21 Μαΐου η «Gazprom» και η κινέζικη CNPC υπέγραψαν το συμβόλαιο για προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Κίνα. Το συμβόλαιο έχει διάρκεια 30 χρόνια και προϋποθέτει την προμήθεια 38 δις κυβικά το χρόνο. Το συνολικό κόστος του συμβολαίου αποτελεί $400 δις.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ