Ροη ειδησεων

Συσκευή παράγει ενέργεια... από το μάσημα!

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014   5:03:00 μ.μ.


Συσκευή παράγει ενέργεια... από το μάσημα!Επιστήμονες από τον Καναδά δημιούργησαν μια συσκευή η οποία εκμεταλλεύεται την κίνηση του στόματος προκειμένου να παράγει ενέργεια!
Πρόκειται για έναν ιμάντα που κάτω από το σαγόνι (όπως το λουρί ενός κράνους) και εκμεταλλεύεται τις συνεχείς κινήσεις της γνάθου, όταν κανείς τρώει ή μιλάει, προκειμένου να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι ερευνητές της Σχολής Ecole de Technologie Superieure (ETS) του Μόντρεαλ, ευελπιστούν ότι η συσκευή τους μελλοντικά θα τροφοδοτεί με ρεύμα μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, που θα είναι εμφυτευμένες στο σώμα ή ενσωματωμένες στα ρούχα.
Οι συχνές κινήσεις του σαγονιού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελούν ένα από τα πιο υποσχόμενα σημεία του ανθρωπίνου σώματος για να παράγουν ρεύμα μέσω του φαινομένου του πιεζοηλεκτρισμού. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μόνο κατά την ώρα του φαγητού μπορεί να παραχθούν κατά μέσο όρο περίπου 7 mW ηλεκτρισμού.
Ο ιμάντας είναι κατασκευασμένος από ένα ειδικό «έξυπνο» πιεζοηλεκτρικό υλικό, που ενσωματώνει ηλεκτρόδια. Όταν το υλικό υποβάλλεται σε μηχανικές πιέσεις, καθώς το σαγόνι κινείται, ένα ηλεκτρικό φορτίο γεννιέται. Φυσικά αυτό προϋποθέτει ότι το λουρί πρέπει να εφαρμόζει καλά γύρω από το σαγόνι και να μην είναι πολύ χαλαρό.

Η μέγιστη ποσότητα ηλεκτρισμού που έως τώρα κατέστη δυνατό να «αντληθεί» από τον ιμάντα, ήταν περίπου 18 μW (μικροβάτ). «Με δεδομένο ότι η μέση ηλεκτρική ενέργεια που είναι διαθέσιμη από το μασούλημα, είναι γύρω στα 7 mW (μιλιβάτ), έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο, έως ότου τελειοποιήσουμε την απόδοση της συσκευής», δήλωσε ο Αϊντίν Ντελναβάζ, επικεφαλής του συγκεκριμένου project.
Όπως είπε, το επίπεδο της παραγόμενης ενέργειας μέχρι στιγμής δεν φτάνει για την τροφοδότηση ηλεκτρικών συσκευών, όμως η σχετική τεχνολογία θα βελτιωθεί στο μέλλον. Στόχος των ερευνητών είναι, αφού αυξήσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα του ιμάντα, να ενσωματώσουν σε αυτόν τελικά μια μικροσκοπική επαναφορτιζόμενη μπαταρία.
Αν και δεν θεωρείται πιθανό ποτέ να μπορεί να φορτίσει κανείς το κινητό τηλέφωνό του με αυτό τον τρόπο, ήδη ορισμένες εταιρείες έχουν δείξει εμπορικό ενδιαφέρον για την εφεύρεση (π.χ. για την φόρτιση μικρότερων συσκευών όπως τα ακουστικά bluetooth), αλλά και για τις πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές της, με δεδομένο ότι οι στρατιώτες συχνά φορούν κράνος με λουρί, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργεί και ως φορτιστής.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ