Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Πολιτιστικοί Δεσμοί Φιλίας Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδας

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014   2:50:00 π.μ.


 120 καλλιτέχνες φέρνει η Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στο Ηρώδειο σε μια μοναδική Φιλανθρωπική Παράσταση για την ενίσχυση των ελληνικών σχολείων

Η Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Heydar Aliyev, σε συνεργασία με το ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη διοργανώνουν Φιλανθρωπική Καλλιτεχνική Παράσταση Αζερικής μουσικής και χορού από το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα και την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 21:00 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα του Αζερμπαϊτζάν συνοδευόμενο δε από την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα σε ένα μεγαλειώδες καλλιτεχνικό γεγονός, με 120 καλλιτέχνες, που συνδυάζει την αέναη χορευτική παράδοση της χώρας του Καυκάσου με το μοναδικό μουσικό ηχόχρωμα της που ισορροπεί ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο, στο παραδοσιακό και το κοσμοπολίτικο.

Με την παράσταση στο Ηρώδειο κορυφώνεται το φετινό, άκρως εντυπωσιακό και επιτυχημένο, πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα με στόχο την περαιτέρω και συνεχή ανάπτυξη των διμερών πολιτισμικών, διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων.
Η σημαντικότητα της παράστασης επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι θα παραστεί η Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν, Mehriban Aliyeva, Προέδρος του Ιδρύματος Ηeydar Αliyev και Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Αγώνων - Baku 2015.



Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση ελληνικών σχολείων.

Εισιτήρια διατίθενται σε τιμές 10 ευρώ (κάτω διάζωμα) και 5 ευρώ (άνω διάζωμα) από τα:
• Ταμεία Ελληνικού Φεστιβάλ | Πανεπιστήμιου 39 | Αθήνα
• Εκδοτήρια Ηρωδείου
• Καταστήματα Public
• Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου & ΙΑΝΟΣ.
• Τηλεφωνικά & κρατήσεις για ομαδικά και ΑμεΑ | 210 32 72 000
• Ηλεκτρονικά | herodeion-events.gr & viva.gr
Περισσότερες πληροφορίες
• www.azerbaijani-culture.gr
• + 210 67 72 129
• +210 32 72 000



ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το Κρατικό Συγκρότημα Χορού ιδρύθηκε το 1970 και μέσα σε 44 χρόνια καλλιτεχνικής δράσης έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία προβολής και ανάδειξης της αζερικής μουσικής παράδοσης. Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα των παραστάσεων του, έγινε ιδιαίτερα γνωστό στο εξωτερικό.

 Οι παραστάσεις του Συγκροτήματος προκάλεσαν αίσθηση και δημιούργησαν θετική εντύπωση στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, το Ισραήλ, την Τυνησία, την Αλγερία, την Τουρκία, την Ινδία, το Νεπάλ, την Αυστραλία, την Ελβετία, την Κίνα, το Ιράκ, το Βιετνάμ, το Μαρόκο, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Κούβα, και το Βέλγιο και σε όλες τις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.

Η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα  του Αζερμπαϊτζάν ιδρύθηκε το 1920 και φέρει το όνομα «Uzeir Hajibeyli». Από τους ιδρυτές και πρώτος μαέστρος της ορχήστρας ήταν MI. Chernyakhovski. Η ορχήστρα από τη δεκαετία του '20 μέχρι τις αρχές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, πραγματοποίησε μεγάλες συναυλίες υπό τη διεύθυνση μαέστρων παγκόσμιου κύριους όπως O. Klemiperer (Γερμανία), R. Μπάτον



(Γαλλία), F. Stride (Αυστρία), Γ Mravinski, N. Golovanov, Α Hauk, Α Pavlov-Arbenin, S. Stolerman και άλλοι.
Η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα, μετά την αναδιοργάνωση και την επαναλειτουργία της στη σύγχρονη εποχή,  εκτελεί έργα από Gara Garayev, Arif Malikov, Faraj Garayev, Agshin Alizadeh και πολλά άλλα συνθετών από το Αζερμπαϊτζάν και ξένων. Έχει δώσει σημαντικές παραστάσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, με σημαντική επιτυχία. Στο ρεπερτόριο της Ορχήστρας  περιλαμβάνεται η εκτέλεση πολλών μεγάλων έργων της παγκόσμιας μουσικής όπως των  G. Maler, I. Stravinsky, C. Debussi, A. Bruckner, J. Brahms.

Η ορχήστρα συμμετέχει ενεργά στο ετήσιο φεστιβάλ «Μουσική του 20ου αιώνα», «Gabala Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής» και το «Διεθνές Φεστιβάλ Μαστισλάβ Ροστροπόβιτς». Από το 2007, η Ορχήστρα  συμμετέχει σε σημαντικά  καλοκαιρινά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Ιταλία.

Μαέστρος

Ο Fakhraddin Καρίμοφ γεννήθηκε στο Μπακού. Σε 1973-1978, σπούδασε στο Ωδείο της Μόσχας πήρε το δίπλωμα Tchaikovsky (βιολί), αποφοίτησε με μεταπτυχιακό δίπλωμα. Από το 1978 έως το 1982, ήταν ο επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας μέλος στο Μπακού Φιλαρμονική. Κατά τη διάρκεια του 1982-1988, ήταν στο MA Πρόγραμμα για την όπερα και συμφωνική, διεύθυνση ορχήστρας στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Στη συνέχεια, εργάστηκε στην Κρατική Όπερα και το Μπαλέτο του Αζερμπαϊτζάν ως μαέστρος.

Την ίδια χρονιά κλήθηκε στην Αγία Πετρούπολη από την «Mariinsky Opera and Ballet». Εκεί, την περίοδο 1989-1991, ολοκλήρωσε με επιτυχία το διδακτορικό του (PhD) στη διεύθυνση ορχήστρας με τον επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης μαέστρο Valery Gergiev.

Από το 1991 έως το 2005, ο F. Kerimov ήταν ο κύριος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου της Κωνσταντινούπολης, και της Κρατικής Όπερας Σμύρνης. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς παραστάσεις  στη Γαλλία, τη Γεωργία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, το Καζακστάν, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Ελβετία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Ο Fakhraddin Καρίμοφ  έχει τιμηθεί  με το Προεδρικό Μετάλλιο «Art Worker» του Αζερμπαϊτζάν, είναι Διευθυντής της Κρατικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας και καθηγητής της Μουσικής Ακαδημίας του Μπακού.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ