Ροη ειδησεων

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα βάζει με τα μοναστήρια του Αγίου Όρους και τον Βαρδινογιάννη

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014   1:40:00 μ.μ.

Μια απίστευτη επίθεση κατά των μοναστηριών του Αγίου Όρους εξαπολύει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ στο στόχαστρό της βρίσκεται και ο γνωστός επιχειρηματίας Βαρδινογιάννης.

Συγκεκριμένα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει ότι "54.000 στρέμματα γης της Σιθωνίας κινδυνεύουν από της ορέξεις επιχειρηματικών συμφερόντων και μοναστηριών".

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ η ΣΕΚΑ ΑΕ (όμιλος Βαρδινογιάννη) –εδώ και 41 χρόνια- διεκδικεί την κυριότητα μιας περιοχής που αποτελεί το 1/3 της χερσονήσου και περιλαμβάνει δημόσιο δάσος, καλλιέργειες, οικισμούς και νησιά, στηριζόμενη σε μεσαιωνικά -βυζαντινά και οθωμανικά- χρυσόβουλα, αγοραπωλησίες μεταξύ μοναστηριών, αλλά κυρίως στη σκανδαλώδη παραχώρηση της περιοχής με απόφαση της χούντας στο Βαρδινογιάννη το 1973. Παρόλο που η παραχώρηση ανακλήθηκε από το δημόσιο μετά την πτώση της χούντας, οι τίτλοι ιδιοκτησίας -40 χρόνια μετά (!)- δεν έχουν ακυρωθεί και έτσι συνεχώς εκκρεμούν δικαστικές διαμάχες οι οποίες αφορούν τους τύπους αλλά όχι την ουσία της υπόθεσης.

Διαβάστε ένα απόσπασμα της ανακοίνωσης:

"Γιατί η πραγματική ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι το κράτος που τόσο εύκολα υπερφορολογεί, υποθηκεύει ή κατάσχει την μικρή και μεσαία ιδιοκτησία –καμωμένη σε μεγάλο βαθμό από το μόχθο και τον ιδρώτα του λαού- προς όφελος των τραπεζιτών, δανειστών και λοιπών «επενδυτών», δεν θέλει να δώσει την αναγκαία πολιτική λύση στο πρόβλημα. Η αποδοχή από όλες τις κυβερνήσεις του καπιταλιστικού δρόμου «ανάπτυξης» είναι που παραδίδει τελικά τη γη, το νερό, τις θάλασσες και τον αέρα στα νύχια των μεγάλων συμφερόντων της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, τις ζωές μας θυσία στο βωμό του κέρδους.

Απέναντι σε αυτόν τον παραλογισμό, η απάντηση βρίσκεται στους αγώνες του λαού για την υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου χώρου και την κατοχύρωση του ως τέτοιου απέναντι στα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα, για την προστασία και επέκταση των δημοσίων αγαθών απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των πάντων. Ήρθε η ώρα να σταματήσει η λεηλασία του τόπου από κάθε Βαρδινογιάννη, Eldorado, ΤΑΙΠΕΔ, μοναστήρι ή μεγαλοξενοδόχο. Ως Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής και απαιτούμε την εκδίωξη των αρπαχτικών, τη διαφύλαξη του δημόσιου χώρου της Σιθωνίας και ολόκληρης της Χαλκιδικής, την απαλλοτρίωση και απόδοση στην κοινωνία των μοναστηριακών εκτάσεων, την προστασία του περιβάλλοντος από επιχειρηματικούς σχεδιασμούς".
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ