Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Λαβρόφ: H Ρωσία δεν θα εφαρμόσει τις απαιτήσεις των ΗΠΑ σχετικά με την Ουκρανία

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014   8:13:00 μ.μ.


Λαβρόφ: H Ρωσία δεν θα εφαρμόσει τις απαιτήσεις των ΗΠΑ σχετικά με την Ουκρανία
Η Ρωσία δε θα εφαρμόσει τις απαιτήσεις των ΗΠΑ στις ενέργειές της σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία για να πετύχει την άρση των κυρώσεων. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό Bloomberg.

Όπως είπε ο Υπουργός, η αμερικανική πλευρά ουκ ολίγες φορές πρότεινε να επεξεργαστούν τα κριτήρια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο εξής κατά την άρση των κυρώσεων. "Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο ", υπογράμμισε ο Λαβρόφ.
"Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τη θέση μας. Θεωρούμε ότι είναι ειλικρινής. Το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι ο ουκρανικός λαός. Θα κάνουμε τα πάντα που είναι στις δυνάμεις μας για να βοηθήσουμε στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και την επίτευξη πλήρους ρύθμισης ", πρόσθεσε.
"Θα το κάνουμε λόγω της εγγύτητάς μας με τον ουκρανικό λαό, επειδή είναι τα αδέλφια μας και όχι για να χαρούν κάποιο που βρίσκονται πέρα από τον ωκεανό ", υπογράμμισε ο Υπουργός.
«Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι μας συμφέρει η ομαλοποίηση αυτών των σχέσεων (με τις ΗΠΑ – σ.τ.μ.), όμως δεν τις έχουμε χαλάσει. Και τώρα ζητείται αυτό που οι Αμερικάνοι μάλλον θα αποκαλέσουν “επανεκκίνηση», είπε ο Λαβρόφ. «Ίσως θα σκεφτούν κάτι άλλο: “επανεκκίνηση № 2” η “επανεκκίνηση № 2.0”».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι (Herman Van Rompuy) νωρίτερα δήλωσε ότι η ΕΕ μπορεί να επανεξετάσει τις κυρώσεις της, εάν θα αρχίσει να υλοποιείται το ειρηνικό σχέδιο στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Στην αντίσταση με τη Ρωσία η ΕΕ έχει βάλει επί τάπητος περισσότερα οικονομικά συμφέροντα απ’ ό, τι οι ΗΠΑ, και οι ευρωπαϊκές χώρες λόγω της έλευσης του χειμώνα όλο και περισσότερο εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο Λαβρόφ επίσης κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις προσπάθειες «μονομερώς να επιτευχθούν τα οικονομικά πλεονεκτήματα» λόγω της υπογραφής της συμφωνίας για την ένωση με την Ουκρανία, αφού υπέθεσε ότι ακριβώς για το λόγο αυτό «διοργανώθηκαν» οι διαμαρτυρίες που οδήγησαν στην απόλυση του Βίκτωρ Γιανουκόβιτς και στο γεγονός ότι η χώρα αρνήθηκε από την ένταξη στην Τελωνειακή Ένωση με τη Ρωσία.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ