Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Το iPhone 6 "λύγισε" την Apple

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014   7:03:00 μ.μ.


Το iPhone 6 Ολα όσα κέρδισε με την παρουσίαση των νέων iPhones, τα έχασε μέσα σε μία εβδομάδα μετά το λανσάρισμά τους στην αγορά.
Τον χλευασμό τον οποίο δέχθηκε η Apple για τα iPhones 6 Plus που «λυγίζουν» ακολούθησε το μεγάλο χτύπημα που έριξε τη χρηματιστηριακή αξία του τεχνολογικού κολοσσού κατά 20 εκατομμύρια δολάρια: το νέο λειτουργικό που κυκλοφόρησε «αχρήστευσε» τα ολοκαίνουρια iPhones θέτοντάς τα εκτός δικτύου.
Η πρώτη ενημέρωση για το iOS 8 διατέθηκε προς εγκατάσταση από το βράδυ της Τετάρτης, μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία της νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος της Apple, με σκοπό να αντιμετωπιστούν μία σειρά από προβλήματα (όπως για την εφαρμογή υγείας HealthKit). Oμως το λειτουργικό ανακλήθηκε μόλις μία ώρα αργότερα, καθώς προκάλεσε πολύ περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα: τα iPhones 6 και iPhones 6 Plus δεν είχαν σήμα, ούτε μπορούσαν να κάνουν χρήση των δικτύων δεδομένων, με αποτέλεσμα οι χρήστες τους να μην μπορούν να δεχθούν και να πραγματοποιήσουν κλήσεις, να στείλουν μηνύματα και να συνδεθούν στο Iντερνετ εκτός WiFi.
Επιπλέον το iOS 8.0.1 αχρήστευσε τη λειτουργία Touch ID, μία από τις καινοτομίες που εισήγαγε η Apple στο κινητό της τηλέφωνο για το ξεκλείδωμα του κινητού με το δακτυλικό αποτύπωμα του χρήστη του μέσω ενός ειδικού αισθητήρα. Ορισμένα προβλήματα παρουσίασαν και παλαιότερα iPhones και iPads σχετικά με τη χρήση ορισμένων εφαρμογών, τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και τη σύνδεση σε δίκτυα WiFi.
Πτώση της μετοχής
Για τον πονοκέφαλο που προκάλεσε στην Apple το προβληματικό λειτουργικό σύστημα μιλούν οι αριθμοί: η εταιρεία είδε την τιμή της μετοχής της να πέφτει κατά 3,5%, με αποτέλεσμα να χάσει όλα τα κέρδη που είχε πραγματοποιήσει μετά την παρουσίαση των iPhones 6 και iPhones 6 Plus στις 9 Σεπτεμβρίου. Πριν από τα προβλήματα του iOS 8 η αξία του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού ανερχόταν σε 600 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως η πτώση της μετοχής οδήγησε σε απώλεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Ζητάμε συγνώμη για τη μεγάλη ταλαιπωρία που προκαλέσαμε στους χρήστες και εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να προετοιμάσουμε την έκδοση 8.0.2 που θα διορθώνει το πρόβλημα και θα κυκλοφορήσει όταν θα είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε η Apple, η οποία προχώρησε στην ασυνήθιστη κίνηση απόσυρσης του λειτουργικού μετά τα παράπονα των χρηστών σε λιγότερο από μία ώρα μετά την κυκλοφορία του.
Επίσης η εταιρεία δημοσίευσε έναν οδηγό βήμα προς βήμα για το πώς γίνεται η επανεγκατάσταση του παλαιού λογισμικού, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξανά τα κινητά τους τηλέφωνα, τα οποία έχουν αγοράσει σε τιμές από 699 έως 999 ευρώ.
Πάντως η ιστοσελίδα τεχνολογίας «The Verge» ανέφερε ότι η επανεγκατάσταση του iOS 8.0.1 μέσω του iTunes φαίνεται να επιλύει τα αναφερόμενα προβλήματα στις συσκευές iPhone 6 και iPhone 6 Plus.
Τα... εύκαμπτα κινητά
Παράπονα και σάτιρα στο Διαδίκτυο
Παράπονα χρηστών ότι το νέο iPhone 6 Plus λυγίζει όταν τοποθετείται στην τσέπη του παντελονιού οδήγησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε πλήθος σχετικών δημοσιεύσεων στα social media και σατιρικών αναφορών και εικόνων στο διαδίκτυο, μεταξύ των οποίων και μία διαφήμιση της Samsung, για το «σκάνδαλο» που έχει ονομαστεί... «Bendgate». Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η Apple απάντησε στις καταγγελίες με ανακοίνωσή της:
«Επιλέξαμε αυτά τα υλικά υψηλής ποιότητας και την κατασκευή πολύ προσεκτικά για τη δύναμη και την αντοχή τους. Επίσης διεξάγουμε αυστηρά τεστ κατά τη διάρκεια όλου του κύκλου ανάπτυξης. Το iPhone 6 και το iPhone 6 Plus πληρούν ή υπερβαίνουν όλα τα στάνταρ υψηλής ποιότητάς μας για να αντέχουν στην καθημερινή χρήση στην πραγματική ζωή. Υπό κανονική χρήση, το λύγισμα ενός iPhone είναι εξαιρετικά σπάνιο και μέσα στις πρώτες έξι ημέρες πώλησης συνολικά εννέα πελάτες επικοινώνησαν με την Apple με λυγισμένο iPhone 6 Plus».
ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ
Οι απώλειες σε αριθμούς
Τα προβλήματα της νέας ενημέρωσης του iOS 8, που ανακλήθηκε από την Apple, προκάλεσαν τεράστιο οικονομικό πλήγμα στην εταιρεία:
• Η τιμή της μετοχής της έπεσε κατά 3,5%.
• Η χρηματιστηριακή της αξία, που είχε φτάσει τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια, μειώθηκε κατά 20 εκατομμύρια δολάρια.
• Ουσιαστικά η Apple έχασε όλα τα κέρδη που είχε πραγματοποιήσει μετά την παρουσίαση των iPhone 6 και iPhone 6 Plus.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ