Ροη ειδησεων

Το Maven έφτασε στην τροχιά του Άρη

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014   11:09:00 π.μ.


Το Maven έφτασε στην τροχιά του ΆρηΣε τροχιά γύρω από τον Άρη μπήκε το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Maven της NASA που έχει αποστολή να ξεκινήσει το κυνήγι πληροφοριών που θα δώσουν απαντήσεις για την απώλεια του νερού στον πλανήτη Άρη.
«Μετά από 10 μήνες ταξιδιού όπου διήνυσε μια απόσταση 711 εκατομμυρίων χιλιομέτρων το Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) έφτασε στην τροχιά του Άρη αργά την Κυριακή» ανέφερε στην επίσημη ιστοσελίδα της η NASA.
Ωστόοσο  η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει τον ακριβή χρόνο της εισόδου σε τροχιά στον Άρη του ρομποτικού σκάφους η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 4:50 ώρα Ελλάδας τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν και είχε δοθεί εντολή ανάφλεξης στους αισθητήρες του κινητήρα για χρονικό διάστημα περίπου τριάντα λεπτών ώστε να επιτευχθεί η επιβράδυνση της ταχύτητας του σκάφους Maven.
Σε δηλώσεις του ο επιστήμονας Τζον Κλάρκ του πανεπιστημίου της Βοστόνης ανέφερε ότι «με την εκμάθηση των πληροφοριών που βρίσκονται σε εξέλιξη και από σήμερα ελπίζουμε να επεκταθούν θα μάθουμε πολλά για την ιστορία του Άρη».
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο Άρης δεν ήταν πάντα αυτός ο κρύος και ξηρός ερημικός πλανήτης που είναι σήμερα, καθώς η επιφάνεια του είναι γεμάτη από ότι φαίνεται από αποξηραμένες όχθες ποταμών και μέταλλα τα οποία φαίνεται ότι σχηματίστηκαν από την παρουσία νερού.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ