Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Εξυπνο σπίτι με τοίχους που κινούνται οραματίζονται το MIT και η Samsung

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014   12:54:00 μ.μ.


Εξυπνο σπίτι με τοίχους που κινούνται οραματίζονται το MIT και η SamsungΔιαδραστικό, μεταβαλλόμενο και προσαρμόσιμο στις ανάγκες μας το οικιακό περιβάλλον του αύριο
Η ιδέα του έξυπνου σπιτιού, δηλαδή ενός οικιακού περιβάλλοντος αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους που διαβιώνουν σε αυτό δεν είναι τόσο νέα. Φαίνεται όμως πως πλέον έχει αρχίσει να απασχολεί σοβαρά τους μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
Προβλέποντας την ταχύτατη ανάπτυξη μιας αγοράς 45 εκατομμυρίων σπιτιών, εφοδιασμένων με έξυπνα συστήματα, συνολικής αξίας 100 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη τετραετία, η Samsung παρουσίασε στο Βερολίνο το όραμά της για την οικιακή διασύνδεση, σε συνδυασμό με τη μεταβαλλόμενη διαμόρφωση των χώρων διαβίωσής μας.
«Δεν θέλω η Samsung να μείνει στην ιστορία ως μια εταιρεία τεχνολογίας. Θέλω να μας θυμούνται για την παροχή μοναδικών, προσωπικών εμπειριών. Θα συνεργαστούμε με όλους όσους συμμερίζονται αυτό το όραμα και θα ανοίξουμε τα δικά μας (σ.σ. κατασκευαστικά) πρότυπα για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας», είπε στην ομιλία του ο BK Yoon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κορεατικής εταιρείας.
«Θέλουμε τα σπίτια μας να κάνουν για εμάς περισσότερα από ό,τι ποτέ πριν», τόνισε ο Yoon. «Θέλουμε το σπίτι του μέλλοντος να είναι προστατευτικό, ευέλικτο και διαδραστικό». Είπε ακόμα πως τα έξυπνα σπίτι μπορεί να είναι η απάντηση στην αυξανόμενη αστικοποίηση, σε έναν κόσμο όπου το κλίμα αλλάζει ταχύτατα, δημιουργώντας νέες οικιστικές ανάγκες.
«Η τεχνολογία δεν πρέπει να υπερβάλει», συνέχισε. «Θα πρέπει να ταιριάζει στο τρόπο ζωής των ανθρώπων, να προβλέπει και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, ανάγκες οι οποίες μεταβάλλονται διαρκώς. Η τεχνολογία που βλέπουμε στα σπίτια μας σήμερα είναι μόνο η αρχή. Η επικείμενη αλλαγή θα είναι πολύ, πολύ πιο γρήγορη και θα έρθει με ταχύτητα που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε», υποστήριξε ο πρόεδρος και CEO της Samsung.
Ο BK Yoon υπογράμμισε επίσης την ανάγκη τα προϊόντα τεχνολογίας να είναι απλά, προσιτά, ώστε ο καθένας να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Στα βίντεο που προβλήθηκαν παρουσιάστηκαν διάφορες φουτουριστικές υλοποιήσεις, όπως ψυγεία που παρακολουθούν το απόθεμα των τροφίμων και καταγράφουν τα πράγματα που χρειαζόμαστε από το σούπερ μάρκετ, τηλεοράσεις που προειδοποιούν για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και διαδραστικές επιφάνειες εργασίας με ολογραφικές οθόνες.
Παρών στην εναρκτήρια ομιλία της IFA ήταν και ο διευθυντής του Media Lad του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), Kent Larson. Παρουσίασε τρόπους με τους οποίους εκείνος και η ομάδα του πειραματίζονται με την τεχνολογία του μέλλοντος στο σπίτι.

Η κεντρική ιδέα συμπυκνώνεται στους μεταβαλλόμενους-προσαρμόσιμους χώρους που αλλάζουν εύκολα διαμόρφωση: Τραπέζια που κατεβαίνουν από την οροφή, κρεβάτια που βγαίνουν από ντουλάπες, τοίχοι που μπορούν να μετακινηθούν, θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να κατοικούν σε μικρότερα σπίτια, αφού θα αξιοποιούν καλύτερα και με πολλαπλούς τρόπους τον διαθέσιμο χώρο –που όπως είναι αναμενόμενο και φαίνεται ήδη στις μητροπόλεις του πλανήτη περιορίζεται δραματικά.
Ολα αυτά τα «έξυπνα» κομμάτια από τα οποία απαρτίζεται το σπίτι του αύριο θα είναι διασυνδεδεμένα, αποτελώντας μέρος του Ιντερνετ των Πραγμάτων (IoT).
Πάντως, για τις ανάγκες της εμπορικής προώθησης του οράματός γύρω από το έξυπνο σπίτι του αύριο, η Samsung επιστράτευσε τηλεοπτικά τον Ιππότη της Ασφάλτου (Ντέιβιντ Χάσελχοφ), με το θρυλικό αυτοκίνητό του, τον Κιτ.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ