Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

UNESCO και Ρωσία στηρίζουν τους επιστήμονες της «Πράσινης Χημείας»

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014   9:15:00 π.μ.


UNESCO και Ρωσία στηρίζουν τους επιστήμονες της «Πράσινης Χημείας»
Εξι επιστήμονες που επιδίδονται στις έρευνες για τον συνδυασμό επιστήμης και τεχνολογίας σε μια βιομηχανία που όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει αλλά θα προστατεύει το περιβάλλον βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου για την «Πράσινη Χημεία» που έγινε στη Μόσχα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Οι επιστήμονες θα λάβουν επιχορηγήσεις για τις έρευνές τους στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας, από την UNESCO σε συνεργασία με την Ενωση Ρωσικών Επιχειρήσεων και την Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC).
Τη βράβευση και την απονομή των επιχορηγήσεων στους έξι νέους ερευνητές από την Γαλλία, την Αίγυπτο, το Περού, την Ουκρανία, την Κίνα και τη Μαλαισία παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντίμιρ Φορτόφ, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οργανισμών του Υπουργείου Εξωτερικών Γκριγκόρι Ορντζονίκιντζε, ο Διευθυντής του Τομέα Βασικών Επιστημών και Μηχανικής Μασιέτζ Νάλετσζ και ο οικονομικός Διευθυντής του IUPAC Τζον Κόρις.
«Το πρόγραμμα “Πράσινη Χημεία” αποτελεί παράδειγμα της κοινής προσπάθειας των επιστημών και της βιομηχανίας με μόνο στόχο την αρμονική και ασφαλή ανάπτυξη της πράσινης βιομηχανίας που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον», δήλωσε ο Φορτόφ.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της UNESCO που, σε τέτοια πρωτοβουλία, συνδράμουν σημαντικά οι επιχειρήσεις – και μάλιστα εν προκειμένω οι ρωσικές , οι οποίες εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για την στήριξη της συγκεκριμένης κίνησης. «Σήμερα ανοίγουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία της χημείας, της οικολογίας και την προστασίας της υγείας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε ο Νάλετσζ.
Το πρότζεκτ «Πράσινη Χημεία για τη Ζωή» ξεκίνησε τηνν άνοιξη του 2013, από την UNESCO, σε συνεργασία με την IUPAC και τη ρωσική εταιρεία PhosArgo και έχει ως στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των βασικών αρχών της χημείας στην υπηρεσία της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης. Το πρόγραμμα παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε νέους φαρμακοποιούς από όλο τον κόσμο που ερευνούν την ανάπτυξη της σύγχρονης χημείας με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του περιβάλλοντος αλλά και την διασφάλιση της υγείας των ανθρώπων του πλανήτη. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα διατεθούν κονδύλια 1,4 εκατ. δολαρίων σε νέους και πολλά υποσχόμενους νέους επιστήμονες.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ