Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Πάνω από 300.000 πιστοί για να προσκυνήσουν το λείψανο της Αγίας Παρασκευής στη Ρουμανία

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014   3:28:00 μ.μ.




Πλήθος κόσμου από όλα τα μέρη της Ρουμανίας, καθώς και από τις γειτονικές ορθόδοξες χώρες συρρέει από την Παρασκευή στο Ιάσιο για να προσκυνήσει το λείψανο της Αγίας Παρασκευής της Επιβατηνής.

"Ήρθα να προσευχηθώ για την υγεία και την καλή τύχη της οικογένειάς μου" είπε η Γιασμίνα Ενέσκου, 62 ετών.

"Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι εδώ δείχνει ότι επιστρέψαμε στις ηθικές αξίες, στην οικογένεια, στα παιδιά, για να διαφυλάξουμε τους εαυτούς μας από την παρακμή, με την οποία είμαστε αντιμέτωποι" πρόσθεσε.

Η Ρουμανική Εκκλησία εκτιμά ότι 300.000 άνθρωποι θα πάρουν μέρος στο ετήσιο προσκύνημα. Το πρωί της περασμένης Παρασκευής είχαν φθάσει στην πόλη 150 λεωφορεία από τη ρουμανική πρωτεύουσα, Βουκουρέστι.

Η μνήμη της Αγίας Παρασκευής της Επιβατηνής γιορτάζεται στις 14 Οκτωβρίου και κάθε χρόνο συγκεντρώνεται στο Ιάσιο πλήθος πιστών, που σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων για να προσκυνήσουν το λείψανο της.

Μία ηλικιωμένη γυναίκα πέθανε το Σάββατο από καρδιακή προσβολή και αρκετές άλλες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από εξάντληση λόγω της πολύωρης αναμονής, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης, το πρώτο μισό του 11ου αιώνα. Είναι γνωστή ως προστάτιδα των επαρχιών της Μολδαβίας και της Μπουκόβινα της ανατολικής Ρουμανίας και οι πιστοί θεωρούν ότι το λείψανό της έχει θαυματουργή ενέργεια.

Το λείψανο μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στο Ιάσιο το 1641. Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου χαρίστηκε στον ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Βασίλε Λούπου ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την επανειλημμένη οικονομική βοήθειά του.

Σήμερα φυλάσσεται στον καθεδρικό ναό του Ιασίου.

Η πληρότητα στα ξενοδοχεία και στους ξενώνες της πόλης έχει φθάσει το 99% για την περίοδο 9-16 Οκτωβρίου.

Μία κανονική εβδομάδα η πληρότητα στα καταλύματα δεν υπερβαίνει το 40%, ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Ρουμανίας στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας, Γκριγκ Αλέκσα, σύμφωνα με την ενημερωτική πύλη Romania insider.

Το 85% των Ρουμάνων, περίπου 19,5 εκατομμύρια κάτοικοι ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989 γνωρίζει μια αναγέννηση και έχει την ισχυρή στήριξη του 67% των Ρουμάνων, σύμφωνα με έρευνες.

Τα τελευταία χρόνια, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αρχίσει να αξιοποιεί τα νέα ΜΜΕ για να είναι κοντά στους πιστούς, έχει σελίδα στο διαδίκτυο, τηλεοπτικό σταθμό, ραδιοφωνικούς σταθμούς και μία εφημερίδα.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ