Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Αυστηρή απάντηση Αναστασιάδη στις τουρκικές προκλήσεις

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014   9:14:00 μ.μ.

"Η Τουρκία διέψευσε όσους την εμπιστεύτηκαν"

  Επίθεση εναντίον της Άγκυρας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι «με την απαράδεκτη πρόκληση της στην κυπριακή ΑΟΖ, διέψευσε όσους πίστεψαν στις διαβεβαιώσεις της για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού».

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε πως οι ενέργειες της Άγκυρας, εις βάρος των διεθνώς αναγνωρισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν του επιτρέπουν να μετέχει σε ένα, υπό την απειλή των τουρκικών πολεμικών, διάλογο και πως η αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των συνομιλιών ήταν η εναπομείνασα ενδεδειγμένη αντίδραση προκειμένου να καταδείξει την έντονη δυσφορία της και την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων

Ειδικότερα, σε ομιλία του, την οποία διάβασε ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε  πως «αποτελεί χρέος και οφειλή προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου, προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προς τον κυπριακό λαό που επιθυμεί λύση του Κυπριακού, να αντιδράσει η Κυβέρνηση με τον εντονότερο δυνατό τρόπο και να διακηρύξει την αντίθεσή της στην αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, υποδεικνύοντας πως «αυτό το καθαρό και ειλικρινές μήνυμα οφείλουν να το λάβουν τόσον όσοι έχουν πεισθεί για τις δήθεν καλές προθέσεις της Τουρκίας, όσο και η ίδια η Άγκυρα».

Ο κ. Αναστασιάδης συνέχισε στο ίδιο καυστικό ύφος για τη Τουρκία λέγοντας, «αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις της, η Άγκυρα επικαλείται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιστρατεύει τις παράνομες συμφωνίες που υπέγραψε με το ψευδοκράτος που η ίδια δημιούργησε και ελέγχει».
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ