Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Eσπασε το ρεκόρ Γκίνες στις… πίτσες

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014   8:03:00 π.μ.


Eσπασε το ρεκόρ Γκίνες στις… πίτσεςΠόσο μακριά θα μπορούσατε να φτάσετε για ένα κομμάτι πίτσα;
Ένας Νεοϋορκέζος πάντως, λόγω της τεράστιας αγάπης του για την ιταλική σπεσιαλιτέ, το «τερμάτισε». Μέσα σε 14 χρόνια ο Σκοτ Γουίνερ συγκέντρωσε περισσότερα από 750 κουτιά πίτσας απ' όλη την υφήλιο, από την Νότια Αμερική και την Αυστραλία μέχρι την Ασία και τις εσχατιές της Ευρώπης, καταφέρνοντας να κερδίσει μια επίζηλη θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Η συλλογή του 32χρονου αμερικανού ξεκίνησε το 2000, όταν ως έφηβος άρχισε να κρατάει στην αποθήκη του σπιτιού του στο Νιού Τζέρσι τα κουτιά από τις πίτσες που παράγγελνε σχεδόν σε καθημερινή βάση με τους φίλους του. Όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη ένα χρόνο μετά, ο αρχικός έρωτας με την πίτσα μετουσιώθηκε σε... γάμο, κάνοντάς την μόνιμο γαστρονομικό του σύντροφο. Και η συλλογή του ολοένα και μεγάλωνε, φτάνοντας τα 750 κομμάτια από συνολικά 45 κράτη -χωρίς όμως να μας διευκρινίζει αν πρόκειται για χρησιμοποιημένα κουτιά ή όχι.
«Έχω στη κατοχή μου μερικά πολύ σπάνια κουτιά, όπως εκείνο από μια πιτσαρία κοντά στους καταρράκτες του Νιαγάρα. Το εστιατόριο κυκλοφόρησε ένα επετειακό κουτί για τα 50 χρόνια λειτουργίας του και ο ιδιοκτήτης του, που με γνώριζε προσωπικά, φρόντισε να μου το αποστείλει ταχυδρομικά για τη συλλογή μου. Επίσης, ξεχωριστή αξία έχει και μια αντίστοιχη συσκευασία, την οποία φιλοτέχνησε ο διάσημος καλλιτέχνης τατουάζ Εντ Χάρντι» λέει ο Γουίνερ με περίσσιο καμάρι.
Και προσθέτει: «Είμαι περήφανος για ένα κουτί πίτσας από την Ινδία, που διαθέτει μέχρι και μικρές περσίδες στη πάνω του πλευρά, προκειμένου η πίτσα να διατηρηθεί φρέσκια και να μην λασπώσει, καθώς κι ένα που απεικονίζει τους ήρωες της σειράς καρτούν Simpsons που βρήκα μέσα σε κάδο απορριμμάτων στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Και τέλος, κάποια κουτιά πίτσας από τη Βραζιλία που είναι σαν παιχνίδια, καθώς ο κάτοχος τους μπορεί να τα συναρμολογήσει εν είδη παζλ ή μινιατούρας παλιών αεροπλάνων».
Δεν γνωρίζουμε τι εντύπωση θα προκαλούσε ένα ολόκληρο σπίτι, όπως αυτό του Σκοτ στο Μπρούκλιν, γεμάτο με κουτιά πίτσας, αλλά ο ίδιος αντιμετωπίζει την κατάσταση με ρεαλισμό –ενίοτε και στωικότητα: «Στην αρχή οι άνθρωποι σοκάρονται όταν συνειδητοποιούν τον αριθμό των κουτιών της συλλογής, στη πορεία ωστόσο και βλέποντας τα σε φωτογραφίες, πείθονται και γοητεύονται από τη συλλογή. Για το λόγο αυτό και κυκλοφόρησα, τον περασμένο Νοέμβριο, ένα λεύκωμα με τίτλο «Viva La Pizza! The Art of the Pizza Box» που περιέχει φωτογραφίες και στοιχεία από όλα τα κουτιά της συλλογής» σημειώνει στην βρετανική εφημερίδα Mirror ο 32χρονος συλλέκτης που θεωρείται ειδήμων σε ζητήματα πίτσας, διατηρώντας μάλιστα και έναν διαδικτυακό οδηγό εστιατορίων πίτσας της Νέας Υόρκης, το Scott's Pizza Tours.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γουίνερ μπαίνει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες: η παρθενική του συμμετοχή ήταν πριν από λίγα χρόνια, ως κάτοχος του μεγαλύτερου κουτιού πίτσας σε όλη την υφήλιο. Η χάρτινη συσκευασία της πιτσαρίας Big Mama's & Papa's του Λος Άντζελες κόστισε 160 ευρώ. Η κάθε πλευρά του τετράγωνου κουτιού είναι 1 μέτρο και 37 εκατοστά, όπερ και σημαίνει πως οποίος την αγοράσει μπορεί να ταΐσει 50-60 άτομα!
Όσο για τις προσωπικές του προτιμήσεις; Έχοντας δοκιμάσει σχεδόν κάθε ποικιλία ή γεύση πίτσας που υπάρχει στο κόσμο, ο Σκοτ αποφαίνεται πως η αγαπημένη του θα είναι για πάντα είτε η απλή μαργαρίτα, είτε η πίτσα με λουκάνικο και σκόρδο. Και έχει δεσμευτεί απέναντι στον εαυτό του να κρατάει την εβδομαδιαία κατανάλωση πίτσας στα λογικά επίπεδα των... 15 κομματιών, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να μην «καεί».


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ