Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

ΦΩΤΟ- Περισσότεροι από 230 κληρικοί παρέστησαν σήμερα στην Ιερατική Σύναξη της Μητρόπολης Πατρών

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014   7:32:00 μ.μ.


Σχεδόν το σύνολο των ιερέων και αρχιμανδριτών που υπηρετούν στην επικράτεια της Ιεράς Μητροπόλεως των Πατρών, δηλαδή περισσότεροι από 230 κληρικοί από τους 250 και πλέον εκκλησιαστικούς λειτουργούς της περιοχής παρέστησαν το πρωί της Τρίτης 18 Νοεμβρίου 2014 στον παλαιό ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου όπου στο πλαίσιο των φετινών ιερών Πρωτοκλητείων, πραγματοποιήθηκε γενική ιερατική Σύναξη των εδώ κληρικών.

Αρχικά το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία υπό του Θεοφιλεστάστου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, συμπροσευχομένου στο ιερό βήμα του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.

Μετά την Θεία Λειτουργία παρετέθη σε όλους τούς Κληρικούς μικρά δεξίωση και καφές και ακολούθησαν οι εργασίες της συνάξεως, πάντα στον Παλαιό ιερό Ναό με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας καί Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, ο οποίος και ήρθε στην Πάτρα μετά από σχετική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, προκειμένου να μιλήσει για θέματα συγχρόνου προβληματισμού, που έχουν σχέση με έναν κρίσιμο τομέα, με τον οποίο και ασχολείται επιστημονικώς ο κ.κ. Νικόλαος, την βιοηθική.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας αρχικά ήταν να βρίσκεται στην Πάτρα από νωρίς το πρωί ώστε να λειτουργήσει και να προεξάρχει της Θείας λειτουργίας, ωστόσο λόγω επαγγελματικών του υποχρεώσεων έφτασε στην Πάτρα τελικά στις 10 το πρωί. Η ομιλία του ουσιαστικά ήταν η εισήγηση που είχε κάνει στην πρόσφατη τακτική Σύνοδο της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον περασμένο Οκτώβριο γύρω από τα βιοηθικά διλήμματα και τις νέες επιστήμες και τεχνολογικές εξελίξεις καθώς και νέες ιατρικές μεθόδους στον τομέα της τεκνοποίησης (όπως η εξωσωματική ή η παρένθετη μητέρα, κ.α.).

Σε όλη της διάρκεια της ενδιαφέρουσας αυτής συνάξεων των κληρικών της Μητροπόλεως Πατρών με παρόντα ομιλητή τον Μεσογαίας κ. Νικόλαο, κρατούσε σημειώσεις ο προιστάμενος του ναού του Αγίου Ανδρέου, πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης. Ο π. Νικόλαος μάλιστα χθες σε εκπομπή του στο κανάλι Λύχνος της Μητροπόλεως φιλοξένησε τον καθηγητή γενετικής του Πανεπιστημίου Πατρών και τέως Πρύτανη Σταμάτη Αλαχιώτη και είχαν ανάλογη ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ειδικώτερα, ο Μεσογαίας κ. Νικόλαος ανέπτυξε θεολογικά και επιστημονικά θέματα που άπτονται με την αρχή της ανθρώπινης ζωής (υποβοηθούμενη και εξωσωματική γονιμοποίηση, προγεννητικός έλεγχος, αμβλώσεις κ.α.).

Αξίζει να προσθέσουμε ότι για ζητήματα όπως αυτά της εξωσωματικής γονιμοποίησης, κ.α., δεν υπάρχει επίσημη στάση και θέση από την Εκκλησία της Ελλάδος καθώς κι ότι πολλοί ιερείς είτε σε συζητήσεις με πιστούς και νέα ζευγάρια είτε στη διάρκεια της ιερής εξομολόγησης έχουν βρεθεί μπροστά στα σοβαρά αυτά κοινωνικά ζητήματα και καλούνται να δώσουν συμβουλές και απαντήσεις.

Μετά την εμπεριστατωμένη εισήγηση του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας κ. Νικολάου, ο οποίος θεωρείται εκ των πλέον φωτισμένων και επιστημονικά κατηρτισμένων αρχιερέων με πολλές και σημαντικές σπουδές (μέχρι και στο φημισμένο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ) Ακολούθησε συζήτηση κα απαντήθηκαν ερωτήσεις που τέθηκαν από τους παριστάμενους ιερείς.

Στη διάρκεια της ιερατικής σύναξης, πραγματοποιήθηκε και η διαβεβαίωση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, όπως προβλέπεται από την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε τα δέοντα στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο και Βοηθό του στην Μητρόπολη κ. Χρύσανθο, ώστε με την χάρη του Θεού να επιτελέσει εν φόβω Θεού και αγάπη προς τον φιλόθεον καί φιλάγιον Λαόν, τα ιερά καθήκοντά του.

Ο κ. Χρύσανθος στην σύντομη αντιφώνησή του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Θεό και προς τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα και ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και φυσικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, ενώ υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει εργαζόμενος στον ιερό αμπελώνα της Ιεράς Αποστολικής Μητροπόλεως της Πάτρας καταθέτοντας τις ψυχικές και σωματικές του δυνάμεις προς δόξαν Θεού και σωτηρία των ανθρώπων.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας άφησε εξαίρετες εντυπώσεις στους Πατρινούς κληρικούς καθώς ήταν ιδιαίτερα κατανοητός, απλός εκπέμποντας συνάμα μία ιεροπρέπεια, σεβασμό και αξιοπρέπεια.


patranews.gr


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ