Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Ψεύτικοι activators των Windows 10 εξαπλώνονται στο διαδίκτυο

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014   12:25:00 μ.μ.


Τα Windows 10 δημιούργησαν θόρυβο μετά την κυκλοφορία της πρώτης preview έκδοσης στις αρχές Οκτωβρίου και συνεχίζουν να κινούν το ενδιαφέρον με κάθε νέα ενημερωμένη έκδοση.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εντόπισαν προφανώς την ευκαιρία για να κερδίσουν χρήματα μετά την κυκλοφορία του Windows 10 Technical Preview, γι ‘αυτό δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι το διαδίκτυο είναι πλέον γεμάτο με activators που υπόσχονται ότι προσφέρουν τη δυνατότητα στους χρήστες να χρησιμοποιήσουν το νέο λειτουργικό σύστημα χωρίς κανένα περιορισμό.

Ωστόσο υπάρχουν δύο δεδομένα που αξίζει να ληφθούν υπόψη.

Πρώτα απ ‘όλα, οι περισσότερες από αυτές τις απάτες δημοσιεύονται στο YouTube και συνήθως αφορούν σε βίντεο με επίδειξη της εφαρμογής που υποτίθεται ότι ενεργοποιεί τα Windows 10.

Δεύτερον, συνήθως δεν περιλαμβάνεται κακόβουλο λογισμικό σε αυτές τις απάτες, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν ηλεκτρονικές απάτες που προσπαθούν επίσης να εγκαταστήσουν κακόβουλα αρχεία στους υπολογιστές των χρηστών και αυτό αποτελεί έναν λόγο για την αποφυγή τέτοιου είδους τακτικών.

Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, οι απάτες δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον υπολογιστή των χρηστών, καθώς οι περισσότερες από αυτές οδηγούν τους χρήστες να επισκεφθούν ιστοσελίδες που αποφέρουν κέρδος στον κυβερνοεγκληματία.

Τα βίντεο του YouTube που προαναφέρθηκαν συνοδεύονται συνήθως από download links για τις demoed εφαρμογές, έτσι ώστε ακολουθώντας αυτούς τους συνδέσμους, ο χρήστης κατευθύνεται σε ιστότοπο ανταλλαγής αρχείων όπου είναι αποθηκευμένο το σχετικό αρχείο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης και ο χρήστης προσπαθήσει να κάνει unzip το αρχείο, τότε ανακαλύπτει ότι αυτό προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης. Ένα έγγραφο κειμένου που συνήθως συνοδεύει το ζητούμενο αρχείο κατευθύνει τον χρήστη σε μια άλλη σελίδα για να βρει τον κωδικό πρόσβασης.

Καθώς η νέα σελίδα φορτώνει, εμφανίζεται ένα ερωτηματολόγιο έρευνας και ζητείται από τον χρήστη να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις για να συνεχίσει. Αφού ο χρήστης συμπληρώσει όλα τα πεδία, θα κατευθυνθεί τελικά σε μια κενή σελίδα χωρίς τον κωδικό πρόσβασης του αρχείου που αναζητούσε, αλλά ο κυβερνοεγκληματίας πληρώνεται από αυτή τη διαδικασία καθώς όσο περισσότεροι χρήστες απαντήσουν, τόσο μεγαλύτερα είναι τα κέρδη του.

Τα Windows 10 είναι δωρεάν για όλους και οι χρήστες μπορούν να τα κατεβάσουν και να τα εγκαταστήσουν σε όσες συσκευές επιθυμούν. Δεν απαιτείται activator, καθώς το λειτουργικό σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα μετά την εγκατάστασή του.

Το Windows 10 Technical Preview, ωστόσο, λήγει στις 15 Απριλίου 2015, αλλά έως τότε, η Microsoft αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για το νέο λειτουργικό σύστημα και ενδεχομένως να κυκλοφορήσει τη σταθερή έκδοση (stable version) για όλους τους χρήστες.

Οι χρήστες που έχουν ήδη εγκαταστήσει το Windows 10 Technical Preview στους υπολογιστές τους δεν θα είναι σε θέση να το αναβαθμίσουν στην σταθερή έκδοση του νέου λειτουργικού συστήματος.

secnews.gr
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ