Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Ισλαμικό τόξο προωθεί ο αρχιμουφτής της Τουρκίας στα βόρεια σύνορά μας

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014   12:10:00 μ.μ.



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Έντονη πανισλαμική δραστηριότητα υπό την αιγίδα της ισλαμικής Τουρκίας, προβάλλει τον τελευταίο καιρό ο θρησκευτικός ηγέτης της Τουρκίας, αρχιμουφτής Mehmet Görmez, ο οποίος τελευταία έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα και στα Βαλκάνια προκαλώντας μάλιστα και κάποιες πρώτες αντιδράσεις από βουλγαρικής πλευράς.

 Στις 1 Νοεμβρίου ο αρχιμουφτής της Τουρκίας, Mehmet Görmez, πραγματοποίησε ένα σημαντικό όπως αναφέρεται στον τουρκικό τύπο ταξίδι στην πρωτεύουσα των Σκοπίων και είχε επαφές με πολλούς ιμάμηδες και ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας του κρατιδίου των Σκοπίων. Ο Τούρκος αρχιμουφτής επισκέφτηκε το μεγάλο τζαμί των Σκοπίων, Murat Camisi και μετά το namaz, (μουσουλμανική προσευχή), εκφώνησε σημαντικής σημασίας κήρυγμα στο οποίο τόνισε την μεγάλη αλληλεγγύη των μουσουλμάνων της Τουρκίας προς τους μουσουλμάνους των Σκοπίων. Εκείνο όμως που προκαλεί την προσοχή μας σε αυτό το κήρυγμα του Τούρκου αρχιμουφτή, είναι οι δηλώσεις του ότι η Τουρκία θα είναι ο προστάτης των μουσουλμάνων των Σκοπιών και της ευρύτερης Βαλκανικής και αυτό το θεωρεί σαν υποχρέωση και ύψιστο καθήκον της σημερινής ισλαμικής Τουρκίας. Στο κήρυγμα του ο Mehmet Görmez για άλλη μια φοα τόνισε ότι η Τουρκία θα κάνει έντονη την παρουσία της όπου υπάρχουν μουσουλμάνοι και θα επιδιώξει την σύνδεση και τον συντονισμό των μουσουλμανικών κοινοτήτων των Βαλκανίων και όχι μόνο.

Η επίσκεψη του Τούρκου αρχιμουφτή για την μουσουλμανική προσευχή έγινε και αυτό έχει μεγάλη συμβολική σημασία, στο τέμενος Murat Camisi που έχει κτιστεί από τον Mustafa Paşa το 1492 και συμβολίζει την οθωμανική κατάκτηση και την επικράτησης του ισλαμισμού στην κεντρική Βαλκανική. Τα τελευταία χρόνια το τέμενος αυτό είχε υποστεί ρωγμές στο κύριο κτίσμα και με την οικονομική στήριξη της «Τουρκικής Ένωσης των Σκοπίων», (TİKA), η οποία χρηματοδοτείται από την Τουρκία, επιδιορθώθηκαν οι βλάβες και τώρα λειτουργεί σαν κύριο κέντρο της προώθησης της τουρκοισλαμικής προπαγάνδας στο κρατίδιο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη οι δραστηριότητες του Mehmet Görmez έχουν προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις και μάλιστα στην γειτονική Βουλγαρία, όπου όπως είναι γνωστό υπάρχει μια μεγάλη ισλαμική μειονότητα την οποία η Τουρκία επιδιώκει να την προσεταιριστεί με κάθε μέσο. Όπως αναφέρει και η εφημερίδα Zaman, (11/11), ο ίδιος πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rosen Plevnelıev, κατηγόρησε την Τουρκία ότι προωθεί την ισλαμική προπαγάνδα στην χώρα του με αποτέλεσμα να έχουν παρατηρηθεί ανησυχητικά φαινόμενα εμφάνισης Τζιχαντιστών στην Βουλγαρία, (σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Vatan, στις 30 Οκτωβρίου με τον τίτλο, «Bulgar ISİD militanları ülkede panik yarattı», δηλαδή, «Οι Τζιχαντιστές της Βουλγαρίας έχουν προκαλέσει πανικό στην χώρα»). Ο Βούλγαρος πρόεδρος προχώρησε ακόμα περισσότερο και ζήτησε από την βουλγαρική τηλεόραση να σταματήσει τις εκπομπές της και τα δελτία ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα, παρά του ότι οι μουσουλμάνοι κυρίως τουρκόφωνοι της Βουλγαρίας όπως υποστηρίζεται, ανέρχονται στο 10% του πληθυσμού.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στον ευρύτερο περίγυρο της Ελλάδας, με ένα υπερδραστήριο Τουρκο αρχιμουφτή που επιδιώκει με κάθε μέσο την δημιουργία καινούργιων και πολύ δυναμικών ισλαμικών τόξων στα βόρεια σύνορα μας, εμείς εδώ στην χώρα μας, στην κοιτίδα της Ορθοδοξίας, προσχωρούμε στην ανέγερση τζαμιών στις μεγάλες πόλεις δημιουργώντας κυριολεκτικά μια επικίνδυνη πυριτιδαποθήκη μέσα στην καρδιά της Ελλάδας. Ήδη οι Τζιχαντιστές αν όχι μέσα στην Ελλάδα, είναι προ των βορείων πυλών μας.
Επιτέλους ας συνέρθουμε!
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ