Ροη ειδησεων

Ψωμί και μπιφτέκια για μπέργκερ

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014   10:14:00 μ.μ.



Τι χρειαζόμαστε:
Ψωμάκια:
250 γρ. αλεύρι σκληρό
250 γρ. αλεύρι τσουρεκιού (Αγ. Γεωργίου)
30 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό χτυπημένο
5 γρ. ζάχαρη
5 γρ. αλάτι
20 γρ. φρέσκια μαγιά
200 γρ. νερό χλιαρό

Για επάλειψη:
1 κρόκο και σουσάμι
Για τα μπιφτέκια:
450 γρ. μοσχαρίσιο κιμά λάπα
450 γρ. χοιρινό κιμά
3 φέτες μπέικον
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.γ. πιπέρι μαύρο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. σούμακ
1/2 κ.γ ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού γαλέτα
2 κ.σ. κρασί κόκκινο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. βασιλικό
3 κ.σ. λάδι
1 αυγό χτυπημένο

Πώς το κάνουμε:
Για τα ψωμάκια, διαλύουμε την μαγιά με την ζάχαρη στο χλιαρό νερό.
Κοσκινίζουμε τ' αλεύρια και τ' ανακατεύουμε μαζί με τ΄ αλάτι.
Κάνουμε λακκούβα ρίχνουμε το μείγμα νερό-μαγιά-ζάχαρη, προσθέτουμε βούτυρο, αυγό.
Ζυμώνουμε πολύ καλά περίπου 10 λεπτά.
Αφού γίνει ελαστική, ζυγίζουμε 90 γρ. από την ζύμη μας πλάθουμε μπαλάκια τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα πατάμε.
Τ΄ αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο.
Αφού φουσκώσουν τ΄ αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω -κάτω αντίσταση για 1 ώρα περίπου.
Για τα μπιφτέκια, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το μπέικον.
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε καλά για 7 λεπτά. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ύστερα πλάθουμε "πατικωτά" μπιφτέκια και τα ψήνουμε στην γκριλιέρα.
Στήσιμο: Όταν βγουν τα ψωμάκια μας αφήνουμε να γίνουν χλιαρά και τα κόβουμε στην μέση. Αλείφουμε το κάτω μέρος τους με μουστάρδα, τοποθετούμε μαρούλι, μπιφτέκι, τσένταρ τυρί, φέτα ντομάτας, αλάτι και στην πάνω φετούλα μουστάρδα.

Λίγα μυστικά ακόμα:

Στο στήσιμο μπορείτε να βάλετε ότι συνδιασμό θέλετε.
Αν θέλετε πιο μαλάκα τα ψωμάκια τα ψήνετε λιγότερο στα 35-40 λεπτά. Εγώ στην μία ωρα που προτείνω βγαίνουν πιο σκληρά εξωτερικά.

sintagespareas.gr

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ