Ροη ειδησεων

"Ρουκέτες" απ'τον Έντι Ράμα - "Οι Σέρβοι δεν έχουν μπέσα!"

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014   10:04:00 μ.μ.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, ο οποίος από τη μία βλέπει πως "έσπασε ο πάγος" στις σχέσεις Αλβανίας - Σερβίας, αλλά ταυτόχρονα "τορπιλίζει" το ήδη ταραγμένο τοπίο των Βαλκανίων, λέγοντας πως οι Σέρβοι δεν έχουν μπέσα!
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, δήλωσε σήμερα ότι η επίσκεψή του στο Βελιγράδι, "έσπασε τα υποστρώματα των παγετώνων που έχουν δημιουργηθεί στις δεκαετίες πολέμων και έχει ξεκινήσει μια σημαντική και σοβαρή συνεργασία με τη σερβική πλευρά", πριν εξαπολύσει τις... "ρουκέτες".
Σε σχέση με το Κόσοβο για μια ακόμη φορά ο κ. Ράμα επανέλαβε ότι “όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσει η Σερβία, το νεοσύστατο κράτος τόσο πιο γρήγορα θα απελευθερωθεί από ένα βάρος”.
Ο Έντι Ράμα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ερωτήθηκε και για το επεισόδιο με τον Σέρβο ομόλογό του για το θέμα του Κοσόβου και αν αποδείχθηκε δίχως "μπέσα" εφ' όσον είχαν συμφωνήσει να μην αναφερθούν δημοσίως στο θέμα.

Το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου, σύμφωνα με τον Έντι Ράμα, εξυπηρετεί γενιές που θέλουν να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης, αλλά πρόσθεσε ότι "θα χρειαστεί χρόνος για δημιουργηθεί μια αληθινή φιλία με τη Σερβία".

"Ήμασταν εντελώς ήρεμοι σε μια αποστολή που δεν ήταν καθόλου εύκολη, για να σπάσουμε τους παγετώνες από δεκαετίες πολέμων, συγκρούσεων και διαφορών στην καρδιά της Ευρώπης”, δήλωσε ο κ. Ράμα.

Πρόσθεσε δε ότι "πήγαμε στο Βελιγράδι με απλωμένο το χέρι της φιλίας και σήμερα είμαστε πιο κοντά. Για να γίνουμε αληθινοί φίλοι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, αλλά η εδραίωση μίας σοβαρής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας για τα συμφέροντα των δύο χωρών δεν μπορεί να περιμένει". Click4more: "Φλέγονται" τα Βαλκάνια! Ο Σέρβος πρόεδρος αρνήθηκε να δει τον Ράμα! Νίκολιτς: Ανεύθυνος πολιτικός ο πρωθυπουργός της Αλβανίας "Αυτή είναι μια νέα εξαιρετική εποχή ειρήνης στα Βαλκάνια, ώστε να καταστεί δυνατόν η επόμενη γενιά να μην κληρονομεί το τραύμα μιας μακράς περιόδου πολέμων, συγκρούσεων και διαφορών μεταξύ Αλβανών και Σέρβων" δήλωσε ο Εντι Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός απηύθυνε "ένα πολύ ιδιαίτερο και ταπεινό ευχαριστώ σε όλους τους Αλβανούς του Κοσόβου που έκαναν την επιστροφή μας από τη Σερβία, στην Αλβανία μέσω του Κοσόβου μια αξέχαστη εκδήλωση, καθώς ξεχύθηκαν στους δρόμους κάθε κατοικημένης περιοχής για να μας χαιρετίσουν. Μας έκαναν να αισθανθούμε υπέροχα", τόνισε.

Ο κ. Ράμα είπε ότι διαβεβαίωσε τους Αλβανούς της κοιλάδας του Πρέσεβο ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί για αυτούς κάθε δικαίωμα και ελευθερία που απολαμβάνουν οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο.

newsit.gr
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ