Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Οι «Αντάρτες» της Μονής Εσφιγμένου δεν Πρόκειται να το Βάλουν Κάτω (Βίντεο)

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014   3:40:00 μ.μ.

​Η Μονή Εσφιγμένου είναι το μοναδικό μοναστήρι στο Άγιον Όρος που έχει διακόψει κάθε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ και 30 χρόνια.

Οι δογματικές διαφορές των Εσφιγμενιτών μοναχών με τα Κεντρικά της Ορθοδοξίας έχουν οξυνθεί τόσο πολύ το τελευταίο διάστημα που έχουν οδηγήσει ακόμη και σε σκηνές βίας.

Πέρυσι το καλοκαίρι η φωτογραφία του μονάχου με τη μολότοφ στα χέρια έκανε το γύρο του ελληνικού internet, μετά τις συμπλοκές στις Καρυές, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου φέτος αστυνομικοί εισέβαλαν στο κονάκι της Μονής Εσφιγμένου στη Θεσσαλονίκη προσπαθώντας να εκτελέσουν δικαστική εντολή σύμφωνα με την οποία το διαμέρισμα επί της οδού Βενιζέλου πρέπει να δοθεί στην -αναγνωρισμένη από το Πατριαρχείο- Νέα Αδερφότητα Εσφιγμενιτών. Λίγες μέρες αργότερα κυκλoφόρησε η φήμη πως εντός του μοναστηριού κρατήθηκε «όμηρος» ένας επισκέπτης-«κατάσκοπος» της νέας αδερφότητας ο οποίος φωτογράφιζε χωρίς την άδεια του ηγούμενου.

Ποιοι είναι άραγε αυτοί οι σκληροί ζηλωτές της Ορθοδοξίας που κόντρα σε όλα αρνούνται να αποδεχθούν τη θέληση του Πατριαρχείου και παραμένουν ταμπουρωμένοι στη Μονή, υπό το καθεστώς ενός ιδιότυπου εμπάργκο; Και πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η ζωή όταν καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα;

Το VICE απέκτησε σπάνια πρόσβαση, στα μέσα Σεπτεμβρίου, στο μοναδικό «ανυπότακτο» Μοναστήρι της Ορθοδοξίας και γνώρισε από κοντά τους ανθρώπους που θεωρούνται οι «Αντάρτες» του Αγίου Όρους. Μαζί με το συνάδερφο Κώστα Καλλέργη, το σκηνοθέτη Στέφανο Μπερτάκη και τον οπερατέρ Χρήστο Αραμπατζή περάσαμε ένα «παράνομο» τριήμερο εντός της μονής καταγράφοντας τόσο τη σκληρή ζωή των μοναχών όσο και την προσπάθεια τους να επιβιώσουν αποκομμένοι από την εξουσία του Πατριαρχείου.

Παρουσίαση: Αντώνης Ντινιακός
​Σκηνοθεσία: Στέφανος Μπερτάκης
​​Παραγωγή/Έρευνα: Κώστας Καλλέργης
​Κάμερα: Χρήστος Αραμπατζής
​Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ