Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Ξεκλειδώστε το σπίτι με το κινητό σας

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014   10:48:00 μ.μ.



Παρά το hype, τη δημοσιότητα και τις μεγάλες υποσχέσεις, η αγορά των smart homes βρίσκεται ακόμα …σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IHS μόλις 5,6 εκατ. κατοικίες στις ΗΠΑ έχουν εγκατεστημένα «έξυπνα» συστήματα, ενώ έως το 2018 ο αριθμός τους θα έχει ανεβεί στα 44,6 εκατ., αριθμός μάλλον ταπεινός για τις ευκολίες και τις λειτουργίες που ενσωματώνουν τα συστήματα αυτά.

Όμως όσο πληθαίνουν οι εταιρείες και οι συσκευές, τόσο ανοίγει η αγορά και τόσο πιθανότερο είναι να βρεθούν λύσεις και προτάσεις που θα κάνουν όλο και περισσότερους καταναλωτές να επιθυμούν να τις αποκτήσουν.

Η August είναι άλλη μία εταιρεία που μπήκε στο στίβο των εφαρμογών του smart home με μια κλειδαριά που ενεργοποιείται μέσω κινητού. Επικεφαλής σχεδιαστής είναι ο Yves Béhar, ο άνθρωπος που σχεδίασε το fitness tracker Jawbone και τον υπολογιστή του προγράμματος One Laptop Per Child.

Οι δημιουργοί δηλώνουν πως δεν βλέπουν την κλειδαριά τους -που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τον Ιανουάριο- ως τεχνολογικό προϊόν, αλλά ως καταναλωτικό και οικιακό.

Το πλεονέκτημα της κυλινδρικής αυτής κλειδαριάς είναι πως δεν τοποθετείται στη θέση της κανονικής, αλλά προσαρμόζεται από πάνω της. Ανοίγει αυτόματα όταν ο ιδιοκτήτης πλησιάσει την πόρτα, αλλά έχει και την επιλογή να ανοίγει μόλις εκείνος πατήσει το σχετικό κουμπί στην εφαρμογή του κινητού του. Μπορούν μάλιστα να εκδοθούν προσωρινοί κωδικοί με διάρκεια λίγων ωρών (π.χ. για έναν συγγενή, τη μπέιμπι σίτερ ή την οικιακή βοηθό).

Η επικοινωνία της κλειδαριάς με το τηλέφωνο γίνεται μέσω Bluetooth και μεσολαβούν δύο επίπεδα κρυπτογράφησης.

Η August έχει ήδη χρηματοδοτηθεί με 10 εκατ. δολάρια από venture capitals.

secnews.gr
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ