Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Εντοπίστηκε η πρώτη σοβαρή απειλή ιού για iPhone

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014   8:44:00 μ.μ.



Μία πρωτοφανής απειλή για τα iPhone και iPad ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές, εντοπίζοντας την πηγή της στην Κίνα. Διαβάστε τις συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί για την προστασία της συσκευής σας από τον επικίνδυνο ιό.

Oι συσκευές της Apple έχουν την φήμη ότι δεν προσβάλλονται από ιούς και όχι αδίκως. Ωστόσο όπως μας έχει διδάξει η εμπειρία, όσο μία συσκευή γίνεται μαζική, δημοφιλής και επιτυχημένη, τόσο περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει να βρεθεί προ της απειλής του κακόβουλου λογισμικού.

Ερευνητές της εταιρείας Palo Alto, εντόπισαν malware, και συγκεκριμένα ένα bug με την ονομασία Wirelurker. Σύφωνα με τους ειδικούς το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό προέρχεται από  το Maiyadi App Store, ένα κινεζικό κατάστημα εφαρμογών για Mac υπολογιστές. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι μολυσμένες με τον ιό εφαρμογές έχουν γίνει ήδη download 356,104 φορές, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για περαιτέρω εξάπλωση του malware σε εκατοντάδες χιλιάδες συσκευές.

Το κακόβουλο λογισμικό προσβάλλει τους Mac υπολογιστές ενώ μπορεί να μεταφερθεί και στα iPhone και iPad μέσω USB σύνδεσης. Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή απειλή ιού σε τηλέφωνα που δεν έχει γίνει κάποια επέμβαση στο λειτουργικό τους (το λεγόμενο jailbreak που ορισμένοι χρήστες κάνουν στα iPhone για τα «ξεκλειδώσουν» και να εγκαθιστούν εφαρμογές κατά βούληση).

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει ξεκάθαρες οι προθέσεις και ο απώτερος στόχος του malware ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές ο ιός έχει την δυνατότητα να παραβιάζει τα δεδομένα των τηλεφωνικών επαφών και της εφαρμογής iMessages. Για καλό και για κακό λοιπόν σκεφτείτε λίγο πιο επιφυλακτικά σε ό,τι έχει να κάνει με την σύνδεση της συσκευής σας σε κάποιον Mac και πολύ πιο επιφυλακτικά σε ό,τι αφορά σε κατέβασμα third party εφαρμογών.

Η ερευνητική ομάδα της Palo Alto έθεσε στην διάθεση του κοινού ένα πρόγραμμα ώστε να ελέγξει κάποιος εάν η συσκευή του έχει προσβληθεί από τον Wirelurker. Μεταξύ των χρήσιμων συμβουλών που δίνει η εταιρεία είναι:

η αποφυγή φόρτισης της συσκευής μέσω αγνώστων πηγών
η ενημέρωση του iOS με τα τελευταία updates
η αποφυγή jailbreaking της συσκευής
Πηγή: pathfinder.gr
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ