Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας από Moody΄s στις 28/11

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014   10:54:00 μ.μ.



Η πολιτική κρίση και η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί για την εκλογή η μη Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, μεταθέτει τα σχέδια της Fitch, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδίαζε να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά 1 βαθμίδα, στην κλίμακα «Β+» από «Β» που είναι η τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδας.

Στις 21 Νοεμβρίου θα δημοσιοποιηθεί η αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα και στις 28 Νοεμβρίου η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody΄s.

Με βάση διαρροές, εδώ και καιρό σχεδιαζόταν ένας νέος γύρος αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Fitch με στόχο την κλίμακα «Β+», δηλαδή μια βαθμίδα υψηλότερα από την τρέχουσα βαθμολογία «Β».

Ωστόσο, η πολιτική κρίση στην Ελλάδα, η αβεβαιότητα για την τύχη της χώρας, το ασαφές πλάνο της προαιρετικής χρηματοδοτικής συνδρομής και βεβαίως η καθυστέρηση εξεύρεσης λύσης για τη βιωσιμότητα του χρέους, παγώνουν τα σχέδια της Fitch για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Όμως, ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Moody΄s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Caa1, στην χαμηλότερη βαθμολογία μεταξύ των κυριότερων οίκων αξιολόγησης.

Με βάση ενδείξεις, η Moody΄s σχεδίαζε μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος στην κλίμακα «Β3» από «Caa1».

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν τελικώς αναβαθμιστεί η Ελλάδα από την Moody΄s η οποία υπολείπεται κατά 2 βαθμίδες έναντι της Standard and Poor΄s και Fitch.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα αναμενόταν αναβάθμιση και θα ήταν σχεδόν σίγουρη θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Τα έσχατα γεγονότα όμως που εκτίναξαν το κόστος δανεισμού στην 10ετία στο 8% περίπου δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας για την Ελλάδα, δημιουργώντας αναχώματα στα σχέδια… αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί πάντως είναι ότι το σχέδιο για έξοδο από τα μνημόνια και την Τρόικα και η αντικατάστασή τους από μια προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στο σύστημα καθώς η ΕΚΤ θέτει veto στην αξιοποίηση των 11,4 δισ. του ΤΧΣ για να καλυφθεί μέρος του χρηματοδοτικού κενού.

Και ενώ η Ελλάδα θα βρισκόταν στην κλίμακα Β+ τον Νοέμβριο τα τελευταία γεγονότα και κυρίως η πολιτική αβεβαιότητα μεταθέτουν τα σχέδια για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

xrimatistirio.gr
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ