Τρόπους αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας στο Παρίσι, που συνομίλησαν με «ειλικρίνεια» μεν, όπως λένε, αλλά χωρίς να βρεθεί διέξοδος στη διένεξη.
Οι ΗΠΑ, ανέφερε ο Κέρι, επέμειναν πως μέρος της λύσης πρέπει να είναι η μείωση του αριθμού των ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ η Ρωσία, όπως ανέφερε ο Λαβρόφ, διαβεβαίωσε πως «συμφωνήθηκε να αναζητηθεί κοινό έδαφος για να επιλυθεί το ζήτημα της Ουκρανίας.
Κεντρικά στις συζητήσεις φαίνεται ότι ήταν, από την αμερικανική πλευρά, το αίτημα για μείωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα ρωσοουκρανικά σύνορα, και, από τη ρωσική πλευρά, η θέση για θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας που θα «διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ρωσόφωνων».
Ο Τζον Κέρι είπε μετά από τέσσερις ώρες συνομιλιών με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών ότι ενώ οι θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας διαφέρουν σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην κρίση, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία της εξεύρεσης διπλωματικής λύσης που να ικανοποιεί τις ανάγκες του ουκρανικού λαού.
«Αμφότερες οι πλευρές έκαναν προτάσεις για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ευρύτερη πολιτική κατάσταση μέσα και γύρω από την Ουκρανία» είπε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας όμως ότι εξέφρασε στον Λαβρόφ την «έντονη ανησυχία» των ΗΠΑ για την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας, η οποία δημιουργεί ένα κλίμα εκφοβισμού.
«Εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις για τα αίτια [της διαμάχης], αλλά συμφωνήσαμε να αναζητήσουμε κοινό έδαφος για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία» είπε από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μεταδίδει το Russia Today.
Τόσο ο Τζον Κέρι όσο και ο Σεργκέι Λαβρόφ είπαν ότι η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. «Ούτε η Ρωσία, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε κανείς άλλος μπορεί να επιβάλει συγκεκριμένα σχέδια για τους Ουκρανούς », ανέφερε ο Λαβρόφ σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου.
Ο Ρώσος υπουργός και πάλι επέμενε σε μια «ομοσπονδιακή» λύση για την Ουκρανία, μια πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στα μέσα Μαρτίου, κάτι όμως που απορρίπτει το Κίεβο. «Πιστεύουμε ότι ο φεντεραλισμός είναι μια πολύ σημαντική συνιστώσα στις μεταρρυθμίσεις και πρέπει να είναι συνταγματική για την Ουκρανία», τόνισε ο κ. Λαβρόφ.
Νωρίτερα εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον , δήλωσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τον «ουσιαστικό διάλογο»μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Η συνάντηση των Κέρι και Λαβρόφ στο Παρίσι, έγινε λίγες ώρες προτού οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνεδριάσουν την Τρίτη και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα την Ουκρανία και τις δράσεις της Ρωσίας.
Η ρωσική κίνηση της προσάρτησης της Κριμαίας, έχει προκαλέσει τη χειρότερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εδώ και δύο δεκαετίες.