Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς στην έκκλησή του προς το συνέδριο του Κόμματος των περιοχών της Ουκρανίας που παράλαβε το πρακτορείο ITAR-TASS, προσπάθησε για άλλη μία φορά να εξηγήσει τις αιτίες για τις οποίες αποφασίστηκε να μην υπογραφεί η συμφωνία για την ένωση με την ΕΕ.
Πρώτα από όλα, ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας συμφωνίας ο Ουκρανός παραγωγός θα έχανε την ανταγωνιστικότητά του.
"Δεν ήταν μυστικό για κανέναν ότι οι δικοί μας παραγωγοί γεωργικών προϊόντων είχαν επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό δεκάδες φορές μικρότερες σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους από την Ευρώπη για τους οποίου η αγορά προϊόντων της Ουκρανίας θα άνοιγε 100 τοις εκατό", επισήμανε ο Γιανουκόβιτς.
"Για τις ουκρανικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και παρεμφερείς τομείς υπήρχε ένας πραγματικός κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας τους, που σήμαινε την απώλεια των εργατικών θέσεων, πραγματική καταστροφή δηλαδή! Λαμβάνοντας υπόψη ότι στον γεωργικό τομές εργάζονται και διατηρούνται χάρη στον τομέα αυτό 7 - 8 εκατ. εργαζόμενοι, είναι σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό της Ουκρανίας ".
Ένα παρεμφερές πρόβλημα αφορούσε σχεδόν όλο το βιομηχανικό σύμπλεγμα τη Ουκρανίας, τη βαριά βιομηχανία, τον ενεργειακό τομέα και τον τομέα των αμύνης και βιομηχανίας κ.τ.λ..
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε την Ουκρανία σε άκρως δύσκολη κατάσταση ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Βίλνιους ήταν η απάντηση του ΔΝΤ στους όρους της παραχώρησης του δανείου, δηλαδή η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου για τον πληθυσμό κατά 50 τοις εκατό, πάγωμα των μισθών, που με τη σειρά του θα οδηγούσε στην μείωση των συντάξεων και άλλων κοινωνικών επιδομάτων και θα δημιουργούσε πρόβλημα για τους ανθρώπους, δήλωσε ο Γιανουκόβιτς.
"Εγώ, όντας Πρόεδρος και πατριώτης της χώρας μου, δεν μπορούσα να δεχθώ τις συνθήκες αυτές ", υπογράμμισε. "Γι’ αυτό ψάχνοντας για διέξοδο από την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην οικονομία της Ουκρανίας, συμφωνήσαμε με τη Ρωσία για τη μείωση στο φυσικό αέριο από 430 έως 268,5 δολάρια, για παραχώρηση του κρατικού δανείου ποσού 15 δις. δολαρίων και μέχρι 5 δις. δολάρια για την ανάπτυξη με ευνοϊκό επιτόκιο», συνέχισε.
Στην έκκλησή του ο Γιανουκόβιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσοι σήμερα κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο με αίμα, "δεν θα χτίσουν την ευτυχία ".