Η Ουκρανία θα έχει τεράστιες οικονομικές απώλειες σε περίπτωση εξόδους από τη σύνθεση της Κοινοπολιτείας των Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), είναι πεπεισμένοι οι ειδικοί που συμμετείχαν την Τετάρτη στην τηλεοπτική γέφυρα Μόσχα – Αστανά - Ερεβάνη – Κίεβο με θέμα: "Μέλλον της ΚΑΚ, με την Ουκρανία ή χωρίς;".
Νωρίτερα το Κίεβο ανακοίνωσε για την άρνηση της περαιτέρω προεδρίας στο ΚΑΚ το 2014. Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Ανδρέι Παρούμπι που διορίστηκε στη θέση αυτή μετά την αλλαγή εξουσίας στη χώρα, δήλωσε ότι η Ουκρανία σκοπεύει να πάψει να είναι μέλος της ΚΑΚ.
Κατά τη γνώμη του πρώτου αναπληρωτή του Προέδρου της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας σε θέματα εξωτερικού Βλαδίμιρ Τζαμπραίλοφ, η Ουκρανία δεν μπορεί έτσι απλά να φύγει από την Κοινοπολιτεία των Ανεξαρτήτων Κρατών, επειδή ο οργανισμός αυτός παραμένει ένας από τους ελάχιστους χώρους "που συνεχίζει να την συνδυάζει με τη Ρωσία και με άλλες δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ". "Η δήλωση αυτή (για την έξοδο από την ΚΑΚ), μάλλον, προκλήθηκε από μεγάλα αισθήματα και, ίσως, εμφανίστηκε επειδή η συνεργάτες μας στην Ουκρανία είχαν πολύ οξεία αντίδραση για την θέληση των κατοίκων της Κριμαίας να διεξάγουν το δημοψήφισμα ", θεωρεί ο Τζαμπάροφ.
Ο προϊστάμενος του Κέντρου στρατηγικής ανάπτυξης των χωρών της ΚΑΚ του Ινστιτούτου της Ευρώπης της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας θεωρεί ότι "η έξοδος της Ουκρανίας από τη σύνθεση της Κοινοπολιτείας, μάλλον, θα βάλει τέρμα σε οποιαδήποτε συνεργασία με τη Ρωσία εν γένει και με άλλες χώρες της ΚΑΚ ".
"Υπολογίσαμε ότι έχοντας υπόψη τους μηδενικούς δασμούς η Ουκρανία, αφού ανακοίνωσε ότι φεύγει, έχει χάσει ήδη περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν η αναχώρηση αυτή θα γίνει, οι απώλειες της Ουκρανίας θα αποτελέσουν περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι πολύ σημαντικό ποσό, εάν λάβουμε υπόψη την οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας ", δήλωσε ο ειδικός.
Από την άποψη του αναπληρωτή κοσμήτορα της σχολής της παγκόσμιας οικονομίας και της παγκόσμιας πολιτικής της Ανώτατης Σχολής της Οικονομίας Ανδρέι Σούζδαλτσεφ, η Ουκρανία "δημιουργεί στον εαυτό της την εικόνα μιας χώρας που έπαθε ζημιές ". "Είναι η εικόνα που πουλιέται σε όλο τον κόσμο, είναι λεφτά, είναι στήριξη. Βεβαίως αυτή τη σύγκρουση τη χρειάζεται η ουκρανική ηγεσία ", είπε ο Σούζδαλτσεφ.
Όπως δήλωσε, η Ουκρανία πολύ γρήγορα αρνείται από όλα εκείνα τα μερίσματα που είχε στην αγορά της ΚΑΚ, όμως τίποτε ακόμη δεν έχει λάβει από τη Δύση, και όλες οι δηλώσεις για την έξοδο από την ΚΑΚ "γίνονται με τη λογική ότι τα πάντα θα αποζημιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ".
Με τη σειρά του, ο διευθυντής του Κέντρου αναλύσεων "Συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων ", Πρόεδρος του "Κλαμπ των μεταρρυθμιστών " Ισκανδέρ Χισάμοφ δήλωσε ότι οι οικονομικές συνέπειες του βήματος αυτού θα είναι πολύ οδυνηρές και ειδικά για την ανατολική Ουκρανία. Θεωρεί όμως ότι παρόλο που λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά κριτήρια, "πιο δυνατά είναι τα πολιτικά κριτήρια ".