Οι κάτοικοι της Κριμαίας έχουν σταθερή τροφοδοσία με πόσιμο νερό. Το έγραψε στην ιστοσελίδα του στο Facebook ο πρώτος Αναπληρωτής Πρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας Ρουστάμ Τεμιργκαλίεφ. Το πρόβλημα αυτό επιλύθηκε, μόλις υλοποιήθηκε το πρόγραμμα για τη μεταφορά του νερού από τις αποθήκες στους πρόποδες των βουνών μέσω των ποταμών Σαλγκίρ και Μιούκ-Καράσου από το Βόρειο Κριμαϊκό κανάλι, επισήμανε ο αξιωματούχος.
Όπως είπε, οι πρώτες πόλεις όπου έφτασε το νερό της Κριμαίας έγιναν η Θεοδωσία και το Σουντάκ. Στις αρχές του Μαϊου ο Τεμιργκαλίεφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Κριμαίας εξετάζει μερικά σχέδια επίλυσης του προβλήματος της πρόσβασης των κατοίκων στο δίκτυο που πόσιμου νερού. Ως ένα από τα σχέδια ονόμασε τη μεταφορά του νερού από τους ποταμούς Σαλγκίρ και Μπιούκ-Καράσου μέσω του Βόρειου κριμαϊκού καναλιού.
Εκτός από αυτό εξεταζόταν το σχέδιο της δημιουργίας του αποθέματος νερού στις περιοχές της στέπας της Κριμαίας, καθώς και η μεταφορά του νερού από τα αποθέματα Ταϊγκάνσκι και Μπελογκόρσκι στο Βόρειο Κριμαϊκό κανάλι. Στις 3 Μαΐου ο Υπουργός Αμύνης Σεργκέι Σοϊγκού έδωσε εντολή στα τμήματα του Υπουργείου να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό της Κριμαίας με πόσιμο νερό.
Στο τέλος του Απριλίου ο Υπουργός Επικοινωνίας της Κριμαίας Ντμίτρι Πολόνσκι υποσχέθηκε για το σκοπό αυτό να ξεσφραγίσει τις γεωτρήσεις αρτεσιανό νερό. Η Κριμαία αισθάνεται έλλειψη του πόσιμου νερού, μέχρι 85% από τις ανάγκες της χερσονήσου στο πόσιμο νερό ικανοποιούνται με βοήθεια του Βόρειου Κριμαϊκού καναλιού. Μετά τη ένταξη της Κριμαίας στη σύνθεση της Ρωσίας άρχισαν οι διακοπές με προμήθεια του νερού από την Ουκρανία.
Αρχικά το Κίεβο τις εξηγούσε με τεχνικά προβλήματα, μετά όμως αναφέρθηκαν στην απουσία της συμφωνίας για προμήθειες και το χρέος που προέκυψε το 2013 σε ποσό των 200 χιλ. δολάρια. Η κυβέρνηση της Κριμαίας στα μέσα Μαΐου δήλωσε ότι είναι έτοιμη να πληρώνει για το νερό, αλλά η τιμή "δεν πρέπει να είναι του πανακρίβου ".