Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

"Μπαμπούγερα" 2014 στην Καλή Βρύση Δράμας

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014   11:48:00 π.μ.


Κυρίαρχη εθιμική εκδήλωση της Καλής Βρύσης Δράμας είναι η βίωση του δρώμενου του Μπαμπούγερου.
Ένα δρώμενο που έχει τις ρίζες του στη Διονυσιακή λατρεία. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα μπαμπούγερα που κάθε χρόνο κάνουν την εμφάνισή του στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου. Άνθρωποι κωδωνοφόροι και μεταμφιεσμένοι σε μορφή τράγου, βγαίνουν στους δρόμους του χωριού, μετά από τον αγιασμό των υδάτων, για να ξορκίσουν το κακό και να ξυπνήσουν τη φύση με τον ήχο των κουδουνιών.
Η αμφίεση είναι εντυπωσιακή και επιβλητική. Αποτελείται από τη μάσκα που γίνεται από δέρματα ζώων και συμβολίζει τον τράγο (ζώο που έχει τη δύναμη να επιβιώνει), ένα γυναικείο μαύρο αμανίκωτο επενδυτή που πίσω μπαίνει μια καμπούρα (συμβολίζει τη γριά ως πρόσωπο τιμητικό, μπάμπου - γέρας = τιμή στη γριά), και πέντε κουδούνια που ζώνονται στη μέση. Επίσης με το σακίδιο στάχτης που κρατούν στο χέρι, ξορκίζουν το κακό.
Τα μπαμπούγερα υπάρχουν από την εποχή του θεού Διόνυσου, που ήταν οι Σάτυροι-ακόλουθοί του, ενώ ο Μ. Αλέξανδρος τους χρησιμοποίησε με σκοπό να τρομάξουν τους ελέφαντες του Πέρση βασιλιά. Αργότερα επί τουρκοκρατίας τρόμαζαν και απομάκρυναν τους τούρκους φοροεισπράκτορες.
Το δρώμενο, γνωστό στο πανελλήνιο, διαρκεί 3 μερόνυκτα και κορυφώνεται στις 8 Γενάρη με την αναπαράσταση Διονυσιακού σατυρικού γάμου στην πλατεία του χωριού. Δωρεάν κρασί και τοπικά εδέσματα προσφέρονται στους επισκέπτες που καταφτάνουν το τριήμερο από όλη την Ελλάδα
Πρόσκληση
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης σας προσκαλεί να βιώσετε το δρώμενο του «Μπαμπούγερου» το τριήμερο 6, 7 και 8 Ιανουαρίου 2014.
Πρόγραμμα
ΔΕΥΤΕΡΑ 6 Ιανουαρίου 2014:
Ώρα: 10.00 π.μ.: Μετά το πέρας του Αγιασμού των υδάτων, εμφάνιση των Μπαμπούγερων στους δρόμους του χωριού σε όλη την διάρκεια  του τριημέρου (6-7-8 Ιανουαρίου).
ΤΡΙΤΗ 7 Ιανουαρίου 2014:
Ώρα: 14.00 μ.μ.: Στην κεντρική πλατεία του χωριού χορεύουν τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης, κάτω από τους ήχους της Παραδοσιακής γκάιντας και του νταχαρέ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 8 Ιανουαρίου 2014:
Ώρα: 14.00 μ.μ.: ΣΑΤΥΡΙΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ
Έναρξη γαμήλιας πομπής από την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου και έπειτα αναπαράσταση σατυρικού Διονυσιακού γάμου στην κεντρική πλατεία του χωριού. Φέτος το ρόλο των κουμπάρων τον κατέχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετριτσίου Σερρών.
Προσφέρεται δωρεάν κρασί και ψημένο ντόπιο λουκάνικο σε όλους τους καλεσμένους.
Γλέντι και χορός μέχρι το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας.
Ο Αρχαιολογικός χώρος της Καλής Βρύσης θα παραμείνει ανοιχτός κατά τη διάρκεια του τριημέρου από τις 12.00-16.00.



ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ