Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Δύσκολες ώρες: Το αδιαχώρητο στα πλοία όπου περνούν τη νύχτα οι Κεφαλονίτες

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014   7:27:00 π.μ.


Δύσκολες ώρες: Το αδιαχώρητο στα πλοία όπου περνούν τη νύχτα οι Κεφαλονίτες
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Κεφαλονιά μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Κυριακή. Οι εικόνες μαρτυρούν την καταστροφή στο νησί, με τους κατοίκους να διανυκτερεύουν σε πλοία και κεντρικές πλατείες.

Ηδη ασφυκτικά γεμάτο είναι το Super Fast, το οποίο επιστρατεύτηκε για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων και έχει χωρητικότητα 1.427 επιβάτες και περίπου 850 κλίνες Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ LINES.
Το νησί από το απόγευμα της Κυριακής, όπου εκδηλώθηκε ο ισχυρός σεισμός, «χορεύει» στους ρυθμούς του Εγκέλαδου.
Οι κάτοικοι από το απόγευμα της Κυριακής, όπου εκδηλώθηκε ο ισχυρός σεισμός νιώθουν συνεχώς τη Γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους, καθώς από έχουν ακολουθήσει περίπου 100 μετασεισμοί.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο Ληξούρι, με τα πολλά σπίτια να κρίνονται μη κατοικήσιμα, ενώ 55 από τα 100 που έχουν ελεγχθεί παρουσιάζουν πρόβλημα.
Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε προσωρινά ο οικισμός Αθέρας, που βρίσκεται 14 χιλ. από το Ληξούρι, εξαιτίας της πτώσης βράχων.
Προβλήματα έχουν παρατηρηθεί επίσης στα κτίρια των δικαστηρίων, του Γηροκομείου, της παλιάς Νομαρχίας και 2-3 σχολείων στο Ληξούρι, διαπίστωσαν οι έλεγχοι που πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών στο νησί.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμο Παπαδόπουλο πριν από την Τετάρτη δεν θα υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για επαρκή αξιολόγηση. Παράλληλα, κάλεσε τον κάθε κάτοικο να καλέσει μηχανικό καθώς η αντισεισμική κατασκευή δεν προστατεύει πλήρως ενώ επισήμανε ότι σίγουρα υπάρχει ένα ρήγμα αλλά οι πρώτες σεισμολογικές ενδείξεις δείχνουν ότι ίσως υπάρχει και δεύτερο, κάτι που προσθέτει πολυπλοκότητα στο φαινόμενο.
Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου ο δρόμος άνοιξε στα δύο, χωρίς, ευτυχώς, να σημειωθούν τραυματισμοί.
Για ένα φαινόμενο που φαίνεται να βρίσκεται σε εκτόνωση έκανε λόγο ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας.
Μάλιστα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός υποστηρίζοντας πως οι πιθανότητες να σημειωθεί μεγαλύτερος σεισμός από εκείνον της Κυριακής είναι μειωμένες. Ωστόσο, όπως εξήγησε σε 2 - 3 μέρες θα μπορεί να λεχθεί μετά βεβαιότητος εάν ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός.




ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ