Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Πούτιν: Οι ενεργειακοί πόροι εξάντλησαν τη δυναμική τους

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014   6:07:00 μ.μ.


Πούτιν: Οι ενεργειακοί πόροι εξάντλησαν τη δυναμική τους
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι οι ενεργειακοί πόροι έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους ως πηγή ανόδου της οικονομίας, μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS.

Στη σύσκεψη με τα μέλη της κυβέρνησης ο Πούτιν ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ να του παρουσιάσει την έκθεση για το πώς "γίνεται η εργασία για την προετοιμασία της μακροοικονομικής πρόγνωσης, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των αποθεμάτων της οικονομικής ανάπτυξης ".
"Το έχουμε πει αρκετές φορές και εννοούσαμε την κατάσταση που δημιουργείται στην παγκόσμια και την δική μας οικονομία, μάλλον, δεν έχει νόημα να το επαναλάβω, όλοι εμείς το βλέπουμε, ότι οι προηγούμενες πηγές της οικονομικής ανάπτυξης ναι μεν, δεν ‘έχουν εξαντληθεί, αλλά λειτουργούν, ας το πούμε έτσι, όχι και τόσο αποτελεσματικά όπως πριν ", παρατήρησε ο Πούτιν.
Εξήγησε ότι "πάντα αναμέναμε της άνοδο και την ανάπτυξη χάρη των ενεργειακών πόρων, πάντα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά τέτοια ανάπτυξη όπως πριν δεν έχουμε πια, και ο πόρος αυτός τείνει να εξαντληθεί ".
Ο Πρόεδρος επίσης περιμένει από τον επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης την έκθεση για το πώς το Υπουργείο του αντιμετωπίζει τα αποθέματα ως πηγή οικονομικής ανάπτυξης, "πώς γίνεται η επεξεργασία των σχεδίων για την αύξηση της παραγωγικότητας, την επίλυση των προβλημάτων των βιομηχανικών πόλεων με έναν μόνο τομέα της οικονομίας και των κλειστών διοικητικών οικισμών". Ο επικεφαλής του κράτους παραδέχτηκε ότι οι κλειστοί διοικητικοί οικισμοί τον "προβληματίζουν ιδιαίτερα ", επειδή εκεί υπάρχουν περιορισμοί που αφορούν το καθεστώς τους.
Ο Πούτιν επίσης περιμένει από τον Ουλιουκάγιεφ τα στοιχεία "για τη δημιουργία του συστήματος στήριξης των εξαγωγών, καθώς και για την παροχή πιστώσεων, ασφαλιστικών ενεργειών, για τη δημιουργία σχετικών θεσμών ". Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι "υπάρχει ανάγκη προώθησης των οικονομικών συμφερόντων της Ρωσίας στο εξωτερικό μέσω των εμπορικών αντιπροσωπειών ". Κατά τη γνώμη του Προέδρου, είναι αναγκαίο να αναζωογονηθούν οι εμπορικές αντιπροσωπείες και να τους δοθεί ένα νέο κίνητρο για ανάπτυξη.
Άλλο ένα ζήτημα που απασχολεί τον Πρόεδρο είναι η "δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος καταχώρησης μέσω της ένωσης του Ενιαίου Κρατικού Μητρώου δικαιωμάτων για ακίνητη περιουσία και των συναλλαγών με την περιουσία και του Κρατικού Υποθηκοφυλακείου, η ολοκλήρωση καταγραφής του κόστους των περιουσιακών στοιχείων, μετάβαση στην αντικειμενική αξία για τον υπολογισμό των φόρων ". "Είναι πολύ σημαντικό θέμα , είναι πολύ σοβαρό και ευαίσθητο για τους ιδιοκτήτες, είναι όμως πρωταρχικής σημασίας ", επισήμανε ο Πούτιν. Σύμφωνα με τα λόγια του, επίσης πρέπει να δοθεί σημασία "στην παροχή κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών στον τομέα της καταχώρησης δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και καταχώρησης από το Υποθηκοφυλακείο των περιουσιακών στοιχείων μέσω του δικτύου κέντρων πολλαπλών στόχων ".
Επίσης ο Βλαδίμιρ Πούτιν διαπίστωσε τη μείωση του αριθμού των μικρών επιχειρήσεων στη χώρα. "Ο αριθμός των ιδιωτικών επιχειρηματιών δυστυχώς μειώνεται, η τάση αυτή ακόμα δεν διορθώθηκε ", είπε ο επικεφαλής του κράτους στη σύσκεψη με τα μέλη της κυβέρνησης. Επισήμανε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε μερικές αποφάσεις για το θέμα αυτό, υπέβαλε σχετικά νομοσχέδια στη Κρατική Ντούμα.
Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ με τη σειρά του υπογράμμισε ότι ο αριθμός των ιδιωτικών επιχειρηματιών τον Ιανουάριο 2014 μειώθηκε κατά 10,5 χιλ. άτομα μετά την άρση του ευνοϊκού περιβάλλοντος για ασφαλιστικές εισφορές. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 το ευνοϊκό επιτόκιο για τους ιδιώτες επιχειρηματίες και τις μικρές επιχειρήσεις επιστράφηκε. Ο Σουβάλοφ υπογράμμισε ότι η αρνητική τάση ως προς τη μείωση του αριθμού των επιχειρηματιών ακόμη δεν έχει αντιστραφεί.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ