Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Super Bowl: Ο τελικός που περιμένει όλη η Αμερική!

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014   2:54:00 μ.μ.


Super Bowl: Ο τελικός που περιμένει όλη η Αμερική!Τo Super Bowl XLVIII έρχεται 2 Φεβρουαρίου, ξημερώματα Δευτέρας (βράδυ Κυριακής), και πρόκειται να κρίνει τον νικητή της σεζόν του 2013, ο οποίος και θα σηκώσει το βαρύτιμο Vince Lombardi Trophy, γράφοντας έτσι ιστορία.
Λίγα στατιστικά στοιχεία
Το φετινό Super Bowl θα είναι το πρώτο το οποίο θα διεξαχθεί σε ανοικτό γήπεδο το χειμώνα, , το πρώτο μετά το Super Bowl X (1976), το οποίο θα παιχτεί σε τεχνητό χλοοτάπητα και το πρώτο ιστορικά όπου δύο πολιτείες (Νέα Υόρκη και Νέα Υερσέη) θα μοιραστούν τα καθήκοντα φιλοξενίας. Τέλος, είναι το πρώτο της διοργάνωσης που θα έχει διεξαχθεί στις 2 Φεβρουαρίου. Τα δύο φαβορί, Seattle Seahawks και Denver Broncos θα πολεμήσουν σώμα με σώμα και γιάρδα με γιάρδα για τη νίκη.
Η τοποθεσία
Τα υποψήφια στάδια που διεκδίκησαν τη διοργάνωση ήταν τα:
1.         MetLife Stadium—East Rutherford, New Jersey
2.         Raymond James Stadium—Tampa, Florida
3.         Sun Life Stadium—Miami Gardens, Florida
Αφού αποκλείστηκε το Sun Life Stadium στο Μαϊάμι, κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου ψηφοφορίας, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του σταδίου του Νιού Τζέρσεϋ αντί της άλλης υποψηφίου της Φλόριντα. Όπως προαναφέραμε, θα είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί σε συνθήκες κρύου, αφού τα προηγούμενα έλαβαν χώρα είτε σε κλειστά γήπεδα, είτε σε ανοιχτά αλλά σε «ζεστές» πολιτείες (Φλόριντα, Καλιφόρνια, και μία φορά στην Αριζόνα).
To MetLife Stadium στο New Jersey
Τα …Προσωνύμια
Τα λεγόμενα “nicknames” που έχουν ήδη προσδοθεί στο Super Bowl είναι “Weed Bowl”, “Bong Bowl”, “Marijuana Bowl”, αφού οι δύο ομάδες προέρχονται από τις πρώτες δύο πολιτείες που νομιμοποίησαν την χρήση κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση.
Οι ομάδες
Seattle Seahawks
Το Σηάτλ τέλειωσε την κανονική σεζόν με 13-3, πρώτοι στον όμιλο ΝFC West και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ. Η ομάδα σκόραρε συνολικά 417 πόντους κατά τη διάρκεια της σεζόν, δεχόμενη μόνο 231, και αποκτώντας έτσι και επίσημα, στατιστικά, την καλύτερη άμυνα της χρονιάς σε ολόκληρο το NFL. Στην επίθεση ο ηγέτης ήταν ο «δευτεροετής» Russell Wilson, ένα pick του τρίτου γύρου των draft ο οποίος οδήγησε την ομάδα του σε νίκη στα playoff  την πρώτη του σεζόν, ενώ στη δεύτερη έχει συμπληρώσει 63.1 % από τις πάσες του, για 3.357 γιάρδες και 26 touchdowns, με μόνο 9 λάθη, ενώ «έτρεξε» και 539 γιάρδες για άλλο ένα touchdown.
Denver Broncos
Η ομάδα του Denver τέλειωσε τη σεζόν με 13-3, και για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο ήρθε πρώτη στον όμιλο ΑFC West και απέκτησε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ. Η ομάδα του Κολοράντο είχαν την καλύτερη επίθεση της χρονιάς, με 606 πόντους (ρεκόρ σε πόντους κατά τη διάρκεια μίας σεζόν στην ιστορία του NFL) και 7.313 γιάρδες. Τόσο καλή ήταν η επίθεσή τους που σκόραραν σε 9 παιχνίδια, με την αρχική τους κατοχή. Ο αρχηγός των Broncos δεν είναι άλλος από τον βετεράνο του παιχνιδιού Peyton Manning ο οποίος έπαιξε 13 χρόνια στους Indianapolis Colts, me 11 Pro Bowls, NFL MPV τίτλους, και ένα πρωτάθλημα στο Super Bowl XLI. Το 2011, όμως, ο Manning έχασε ολόκληρη τη χρονιά λόγω εγχείρησης στο λαιμό, και έτσι οι  Colts τον άφησαν ελεύθερο. Ο ίδιος επέστρεψε δριμύτατος με τους Broncos, οδηγώντας τους στα playoffs to 2012 και τώρα στον τελικό, το 2013.
To Halftime Show
H διοργανώτρια αρχή ανακοίνωσε πως το σόου του ημιχρόνου θα το «γεμίσουν» o Bruno Mars και οι Red Hot Chili Peppers, κάτι το οποίο θα είναι αρκετά ενδιαφέρον, μόνο και μόνο για να δούμε πως οι διοργανωτές θα μπορέσουν να στήσουν και να αποσυναρμολογήσουν όλα τα σκηνικά, ιδιαίτερα σε περίπτωση χιονόπτωσης ή περαιτέρω κακών καιρικών συνθηκών.
Η εβδομάδα του Super Bowl
Ενώ στο Νιού Τζέρσεϋ θα παρακολουθούν τα πυροτεχνήματα στο Prudential Center του Νιούαρκ, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης από την 34η μέχρι την 47η οδό, θα έχει στηθεί ένα τεράστιο «Super Bowl» πανηγύρι, με events, αυτόγραφα, αγάλματα και τα λοιπά εντυπωσιακά στα οποία αρέσκονται οι διοργανωτές στις Η.Π.Α.
Οι ετοιμασίες
Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν «στρατολογηθεί» οι εξής φορείς: New Jersey Transit, Port Authority of New York and New Jersey και Metropolitan Transportation Authority, οι οποίοι έχουν ήδη προγραμματίσει ειδικές διαδρομές, τιμές, προγραμματισμένες στάσεις και χάρτες, για τους επισκέπτες που θα χρησιμοποιήσουν τα μετρό, τον ηλεκτρικό, και τα λεωφορεία.
Από όλα αυτά δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι προετοιμασίες για την προστασία των πολιτών, αφού το Super Bowl κρίνεται από την κυβέρνηση ενδεικτικά ως “Level One National Security Event”. Η διοργανώτρια αρχή του NFL έχει ήδη εγκαταστήσει ένα μεταλλικό φράχτη 2.5 μιλίων γύρω από το συγκρότημα του σταδίου. Η περιοχή πρόκειται να περιπολείται από γης, αέρος και υδάτων αφού περιβάλλεται από υγροτόπους. Πάνω από 3000 φρουροί ασφαλείας και 700 αστυνομικοί θα είναι σε υπηρεσία τη μέρα του παιχνιδιού στην περιφέρεια του σταδίου. Λόγω των αυτοκινητοδρόμων από τους οποίους επίσης περιβάλλεται, η πρόσβαση θα ελέγχεται διεξοδικά. Οι χώροι πάρκινγκ έχουν μειωθεί ενώ απαγορεύεται η πρόσβαση με τα πόδια στο στάδιο.
Επιπλέον των προαναφερθέντων αστυνομικών δυνάμεων και φρουρών, έχουν κινητοποιηθεί ομάδες SWAT και ελεύθεροι σκοπευτές οι οποίοι θα βρίσκονται μέσα στο γήπεδο. Όλες οι δυνάμεις ασφαλείας θα ανταποκρίνονται και θα συντονίζονται μέσω ενός «διοικητηρίου» το οποίο βρίσκεται κοντά στο στάδιο και το οποίο θα στεγάζει κλιμάκια από 35 διαφορετικές ειδικές υπηρεσίες, στις οποίες αντιστοιχούν εκατοντάδες άτομα που θα διοικούν επιπλέον 6000 άτομα σε πόστα στον περιβάλλοντα χώρο ή μέσα στο γήπεδο.
Το Super Bowl θα μεταδοθεί από το κανάλι Fox μέσω της υπηρεσίας Fox Sports Go και μέσω του NFL.com με συνδρομή ή πληρωμή. Στην Ελλάδα, εκτός από το NFL.com οι συνδρομητές των NOVA και OTE TV θα μπορέσουν να το παρακολουθήσουν από το FOX Greece. Οι τιμές των διαφημίσεων για το Super Bowl θα είναι στα 4 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. για 30 δευτερόλεπτα διαφήμισης, μία τιμή η οποία τέθηκε και από το κανάλι CBS κατά τη διάρκεια του περσινού Super Bowl. Το Fox ξεκίνησε να πουλά τους επιμέρους διαφημιστικούς χρόνους τον Μάιο του 2013, και ανακοίνωσε πως είναι sold-out  στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ