Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως για την κατάσταση στην Ουκρανία

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014   10:09:00 π.μ.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως για την κατάσταση στην Ουκρανία
Η κατάσταση στην Ουκρανία πρέπει να επανέλθει «στο πολιτικό πεδίο και στο συνταγματικό πλαίσιο», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ Νόβοστι.

​ Ο κ. Τσούρκιν απήγγειλε στους συνέδρους την επιστολή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν με αίτημα παραχώρησης βοήθειας στη χώρα του η οποία βρέθηκε στα πρόθυρα εμφύλιου πολέμου. «Απευθύνω στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν το αίτημα να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ειρήνη, η έννομη τάξη και η σταθερότητα, καθώς και να προστατευτεί ο πληθυσμός της Ουκρανίας», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στην επιστολή του.
​ Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ, η Ρωσία δεν εναντιώνεται στη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας στη διευθέτηση της κρίσης. Η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ, στην οποία επιμένουν οι ΗΠΑ, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη. Αλλά ο ΟΑΣΕ, όπως αναγνωρίζεται και από πολλούς εμπειρογνώμονες, είναι ένας αργόστροφος φορέας, ενώ δεν υπάρχει κανένα χρονικό περιθώριο της περαιτέρω αναμονής.
​ Απευθυνόμενος στον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, ο κ. Τσούρκιν υπενθύμισε το περιστατικό του 1983, όταν αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στο μικρό νησί της Γκρενάντας. «Τότε ο πρόεδρος Ρέιγκαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προστατεύουν τους Αμερικανούς πολίτες που διέμεναν εκεί. Εκείνοι όμως ήταν χίλια άνθρωποι και δεν απειλήθηκαν καθόλου από τις τότε αρχές της Γκρενάντας. Στην Κριμαία όμως διαμένουν εκατομμύρια δικοί μας πολίτες, οι οποίοι φοβούνται ενδεχόμενες ανομίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας.
​ Σύμφωνα με όσα είπε, για να διευθετηθεί η κατάσταση, οι πλευρές πρέπει να επανέλθουν στα συμπεφωνημένα της 21ης Φεβρουαρίου και στη διαμόρφωση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
​ «Και πρέπει επίσης να τεθεί τέλος στις απόπειρες επιβολής μιας γλώσσας της βίας στους συνομιλητές», συμπλήρωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ