Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Β. Τσούρκιν: Η Ρωσία δραστηριοποιείται στην Κριμαία βάσει της διμερούς συμφωνίας

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014   11:05:00 π.μ.


Β. Τσούρκιν: Η Ρωσία δραστηριοποιείται στην Κριμαία βάσει της διμερούς συμφωνίας
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, τόνισε ότι η Ρωσία δραστηριοποιείται εκεί στο πλαίσιο της συμφωνίας, την οποία έχει υπογράψει με την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

«Έχουμε συμφωνία με την Ουκρανία για την παρουσία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη και δραστηριοποιούμαστε στο πλαίσιο αυτών των συμπεφωνημένων», τόνισε ο διπλωμάτης και πρόσθεσε: «Ο καλύτερος τρόπος να επιλυθεί η κρίση είναι να ανασκοπηθεί προσεκτικά η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου και να εκπληρωθούν οι προβλέψεις της. Οι εσπευσμένες εκλογές δε μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να κλιμακώσουν την κατάσταση στη χώρα. Οι νέες αρχές στο Κίεβο πρέπει να πάψουν να τρομοκρατούν τις άλλες περιοχές και τις πολιτικές δυνάμεις. Προς το παρόν ακούμε από αυτές μόνο συνθήματα τα οποία δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη».
Όπως μεταδόθηκε νωρίτερα, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι μετακινήσεις των τεθωρακισμένων, τα οποία ανήκουν στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας στην Κριμαία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας. Η ρωσική πλευρά επέδωσε σχετική ρηματική διακοίνωση στον επιτετραμμένο της Ουκρανικής Πρεσβείας στη Μόσχα Ρουσλάν Νιμτσίνοφ. Σύμφωνα με Ρώσους διπλωμάτες, η μετακίνηση των δυνάμεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας προκλήθηκε από την αναγκαιότητα της περιφρούρησης των βάσεων του Στόλου στο ουκρανικό έδαφος.
Η συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου η οποία διέπει την παραμονή του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο έδαφος της Ουκρανίας υπεγράφη από τους προέδρους των δύο χωρών στο Χάρκοφ στις 21 Απριλίου του 2010.
Εν τω μεταξύ στη Σεβαστούπολη ομάδες επαγρύπνησης, που επανδρώθηκαν από ρωσόφωνους κατοίκους της Κριμαίας, ανέγειραν οδοφράγματα και ελέγχουν την είσοδο στην πόλη και στο αεροδρόμιο. Οι υπερασπιστές της πόλης υποστηρίζουν ότι βρίσκονται εκτός πολιτικής και προστατεύουν οικειοθελώς τα δικαιώματα των συμπολιτών τους. Παρόμοιες διαθέσεις επικρατούν και στον ισθμό της χερσονήσου της Κριμαίας, όπου στους δρόμους επίσης αναγέρθηκαν οδοφράγματα.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ