Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Gazprom: Προειδοποίησε την Ουκρανία για απώλεια της έκπτωσης στο φυσικό αέριο

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014   8:13:00 π.μ.


Gazprom: Προειδοποίησε την Ουκρανία για απώλεια της έκπτωσης στο φυσικό αέριο
Το υπερήμερο χρέος της Ουκρανίας για τις προμήθειες του φυσικού αερίου αποτελεί $1,549 δις., με τέτοιο βαθμό του χρέους η χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει την υπάρχουσα έκπτωση για το φυσικό αέριο. Τη δήλωση αυτή έκανε ο επίσημος εκπρόσωπος της «Gazprom» Σεργκέι Κουπριάνοφ στο πρακτορείο RIA NOVOSTI.

«Το χρέος είναι τεράστιο και για την περσινή χρονιά και φέτος δεν αποσβέστηκε το χρέος για τις τρέχουσες προμήθειες», είπε, αφού επισήμανε ότι η Ρωσία παρείχε στην Ουκρανία την πίστωση σε ποσό των $3 δις. Ακριβώς για την απόσβεση των χρεών του φυσικού αερίου.
«Μάλλον με αυτή την πληρωμή του φυσικού αερίου και την εκτέλεση των υποχρεώσεών της η Ουκρανία δε θα μπορέσει να διατηρήσει την υπάρχουσα τώρα έκπτωση για το φυσικό αέριο. Οι συμφωνίες για την έκπτωση προέβλεπαν πλήρη και έγκαιρη πληρωμή των προμηθειών», είπε ο Κουπριάνοφ.
Το 2013 η εταιρία «Naftogaz Oukraina» έλαβε από τη Ρωσία περίπου 13 δις. κυβικά με μέση τιμή περίπου $400 δολάρια για χίλια κυβικά. Το Δεκέμβριο η Ουκρανία πήρε από τη Ρωσία την έκπτωση και για το 2014 καθορίστηκε η τιμή $268,5 δολάρια. Τότε επίσης συμφωνήθηκε ότι το χρέος του 2013 η χώρα θα αποσβέσει στις 25 Ιανουαρίου.
Όμως, με βάση την συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ της «Naftogaz» και «Gazprom» οι πλευρές συμφώνησαν να καθορίζουν το ποσό της έκπτωσης την 1η του μηνός του κάθε τριμήνου με υπογραφή ενός πρόσθετου συμφωνητικού μέχρι τις 10 του μηνός. Σε περίπτωση της μη υπογραφής για οποιοδήποτε λόγο της συμφωνίας στο καθορισμένο διάστημα η έκπτωση παύει να ισχύει.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ