Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Ρωσία, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίεβο θα συνομιλίσουν για τη ρύθμιση της κρίσης

Τρίτη 8 Απριλίου 2014   8:03:00 μ.μ.


Ρωσία, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίεβο θα συνομιλίσουν για τη ρύθμιση της κρίσης
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κέρρυ στην τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε να πραγματοποιηθούν συνομιλίες με συμμετοχή της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Κυρίαρχο θέμα των συνομιλιών θα είναι η ρύθμιση της κρίσης στην Ουκρανία.
"Ναι, θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ημερών ", δήλωσε απαντώντας στην ερώτηση, εάν πρόκειται απλώς για δυνατότητα διεξαγωγής τέτοιου είδους συνομιλιών ή για πραγματική διεξαγωγή τους στο καθορισμένο διάστημα. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε η Ψάκι, λεπτομέρειες και η ατζέντα της ημέρας των συνομιλιών αυτών προς το παρόν διευθετούνται και "θα συμφωνηθούν τις προσεχείς ημέρες ".
"Ο στόχος είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ένταση της κατάστασης ", είπε η Ψάκι. Επίσης παραδέχτηκε ότι κατά την εκτίμηση της κατάστασης στην Ουκρανία η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί τις αναφορές των ουκρανικών αρχών και όχι τα σχόλια της Ρωσίας ή τα στοιχεία από ανεξάρτητες πηγές.
Όπως δηλώνει η Ψάκι, ο Κέρρυ ανέφερε στο Λαβρόφ ότι "οι ΗΠΑ με σοβαρή ανησυχία παρακολουθούν τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών στο Χάρκοβο, στις πόλεις Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ και τη Μαριούπολη ", και, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τα γεγονότα αυτά "δεν έχουν κάποιο αυθόρμητο χαρακτήρα ". Ο Κέρρυ σχετικά με το θέμα αυτό εξέφρασε "υπέρ της μείωσης της εντάσεως και υπέρ του διαλόγου ", καθώς και "υπέρ της γνώμης ότι όλες οι πλευρές πρέπει να αποστασιοποιηθούν από την πρόκληση των διαταραχών ".
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε η Ψάκι, ο Κέρρυ «έδωσε να κατανοηθεί ότι οποιεσδήποτε περαιτέρω προσπάθειες της Ρωσίας " τις οποίες η Ουάσινγκτον θα εκτιμήσει ως "αποσκοπούσες στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, θα οδηγήσουν στις νέες συνέπειες» για τη Μόσχα.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ