Περιορισμό ή άρση της κατάσχεσης με βάση τα νέα όρια που ισχύουν για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων, μπορούν να διεκδικήσουν με αίτηση στην εφορία τους, φορολογούμενοι για τους οποίους έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης πριν τις 6 Απριλίου.
Από τις 7 Απριλίου αυξήθηκε το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και από τα 300 στα 500 ευρώ το όριο οφειλών κάτω από το οποίο δεν γίνονται κατασχέσεις, με εξαίρεση κατασχέσεις στα χέρια τρίτων.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης με εγκύκλιό του κοινοποίησε τις αλλαγές που επήλθαν στο όριο μισθών και συντάξεων κάτω από το οποίο δεν μπορούν να γίνουν κατασχέσεις.
Στην ίδια εγκύκλιο άλλωστε περιγράφεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν αναίρεση κατάσχεσης ή περιορισμό των κατασχέσεων.
Ας υποθέσουμε ότι σε βάρος ενός φορολογούμενου έχουν ενεργοποιηθεί πριν τις 6 Απριλίου μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Κάθε μήνα η εφορία του παρακρατά 300 ευρώ, από το μηνιαίο του μισθό συνολικού ύψους 1.300 ευρώ ( το προηγούμενο ακατάσχετο όριο μισθών ήταν 1.000 ευρώ).
Από τις 7 Απριλίου, το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων είναι 1.500 ευρώ. Για να σταματήσει η εφορία να του παρακρατά κάθε μήνα το 300άρι, ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην εφορία του.
Οι αλλαγές
Με βάση τις διατάξεις του κεφαλαίου Β' του νόμου 4254/2014 «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 85 Α77-4-2014), από τις 7 Απριλίου:
1. Αυξήθηκε το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου από 1.000 ευρώ σε 1.500 ευρώ.
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη ή μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 1/4 αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολο τους να μην είναι μικρότερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.
Στο κατασχετήριο πρέπει να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που κατάσχεται (όχι ποσοστό), ώστε να εφαρμόζεται ο περιορισμός που τίθεται από το νόμο, ήτοι το συνολικό ποσό που απομένει στον οφειλέτη να μην είναι μικρότερο του ανωτέρου ορίου.
2. Θεσπίσθηκε το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για ένα μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός.
Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.
3. Αυξήθηκε από 300 σε 500, το ποσό της οφειλής για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και συγκεκριμένα δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.
4. Δεν επιβάλλεται κατάσχεση στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων με την έντυπη διαδικασία για απαιτήσεις (κεφάλαιο και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής) μικρότερες των πενήντα 50 ευρώ.
Ποιοι και πώς μπορούν να γλιτώσουν
Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι αναγκαστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014, (προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων) για ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά το χρόνο επιβολής τους, μικρότερες του ποσού των 500 ευρώ, αίρονται μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη.
Για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014, και εμπίπτουν στο ακατάσχετο ποσό των 1.500 ευρώ, αίρονται ή περιορίζονται κατά περίπτωση μετά από αίτηση του οφειλέτη, στην οποία επισυνάπτονται τα απαραίτητα στοιχεία από τα οποία προκύπτει το συνολικό ύψος των αποδοχών ή των συντάξεων.
Επιπλέον από παλαιότερη εγκύκλιο του ΓΓΔΕ, προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι, μετά από αίτηση στην Εφορία τους, μπορούν να διεκδικήσουν αναίρεση κατασχέσεων εις χείρας τρίτων εφόσον αποδείξουν με στοιχεία ότι εξαιτίας της κατάσχεσης τίθεται ζήτημα επιβίωσης του ιδίου ή της επιχείρησής του.
Η άρση της κατάσχεσης και η επιστροφή των χρημάτων (σε ποσοστό 50%-70%) μπορεί να γίνει, υπό προϋποθέσεις, και κυρίως εφόσον διαπιστωθεί ότι η κατάσχεση εισοδήματος, εφάπαξ ή περιοδικώς καταβαλλόμενη, είναι σημαντική για τη διαβίωση του φορολογούμενου (π.χ. ενοίκιο) εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία ή για τις υπόλοιπες περιπτώσεις (φυσικό πρόσωπο επιτηδευματία, νομικό πρόσωπο ή οντότητα).
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προκύπτει από επίσημα στοιχεία - έγγραφα ότι ο περιορισμός της κατάσχεσης αφορά στην καταβολή μισθοδοσίας σε υπαλλήλους επιχείρησης, στην καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων ή άλλων υποχρεώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την βιωσιμότητα και τη συνέχιση λειτουργίας της.
Επίσης, θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι δεν εκκρεμεί εντολή ελέγχου οποιασδήποτε φορολογίας για τον οφειλέτη.