Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Πούτιν: Πρέπει να σταματήσει άμεσα η τιμωρητική επιχείρηση στην Ουκρανία

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014   9:14:00 π.μ.


Πούτιν: Πρέπει να σταματήσει άμεσα η τιμωρητική επιχείρηση στην Ουκρανία
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν στην συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει άμεσα η τιμωρητική επιχείρηση στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, μετέδωσε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

Ως αποτέλεσμα ενεργειών των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάνει στα 100 άτομα. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ITAR-TASS ο πρόεδρος του Προεδρείου του Ανώτατου Συμβουλίου της κηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Ντενίς Πουσσίλιν, ανάμεσά τους είναι "έως 50 άοπλοι κατοικοι".
"Προς το παρόν είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν πάνω από 50 εθελοντές μαχητές. Πέραν τούτου, με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα, σκοτώθηκαν από 20 έως 50 άοπλοι κάτοικοι ", πρόσθεσε. Όπως είπε ο Πουσσίλιν, μέχρι τώρα "είναι αδύνατο να σηκώσουμε όλα τα πτώματα, επειδή οι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν τους πάντες που προσπαθούν να τους πλησιάσει ". Ο Πουσσίλιν απευθύνθηκε στη Ρωσία με παράκληση για παροχή βοήθειας.
Νωρίτερα ο δήμαρχος του Ντονέτσκ Αλεξάνδρ Λουκιάντσενκο επιβεβαίωσε το θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων ως αποτέλεσμα της πολεμικής επιχείρησης την οποία διεξάγουν την πόλη οι ουκρανικές δυνάμεις. Όπως είπε, όλοι αυτοί σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα μαχών στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλεως.
Οι συγκρούσεις στην περιοχή του διεθνούς αερολιμένος στο Ντονέτσκ άρχισαν το πρωί της Δευτέρας. Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν την αεροπορία εφόδου, καθώς και μαχητικά και πολεμικά ελικόπτερα. Οι μάχες στην περιοχή του αεροδρομίου συνεχίζονταν όλη τη μέρα και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας. Όπως είπε ο Ντενίς Πουσσίλιν στον αέρα του τηλεοπτικού σταθμού "Ρωσία 24", οι δυνάμεις της λαϊκής επιστράτευσης κατάφεραν να χτυπήσουν δύο ελικόπτερα των Ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Πολλές επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα, σχολεία σήμερα είναι κλειστά, επειδή οι κάτοικοι του Ντονέτσκ περιμένουν την επανέναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο έδαφος της πόλης. Στους δρόμους δεν έχει κόσμο, οι άνθρωποι προτιμούν να κάθονται στο σπίτι. Ο σταθμός του Ντονέτσκ, όπου χτες επίσης ακούγονταν πυροβολισμοί και σκοτώθηκαν άοπλοι κάτοικοι, συνεχίζει να λειτουργεί. Από την πόλη υπάρχει δυνατότητα να φύγει κανείς, όμως οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους δεν φεύγουν.
Την περιοχή του αεροδρομίου ελέγχουν οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς. Σύμφωνα με μερικά δεδομένα, εκεί μεταφέρθηκε το επιτελείο της "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης " που κηρύχτηκε στην πόλη. Οι εθελοντές μαχητές μετά τις χτεσινές μάχες στο αεροδρόμιο αποχώρησαν στο βάθος της πόλης. Εγκαταστάθηκαν στα κτίρια της περιφερειακής διοίκησης, του περιφερειακού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας και σε μια σειρά κτιρίων.
Μεταξύ άλλων, όπως δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων Βλαδισλάβ Σελεζνέφ, οι δυνάμεις της "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης " ανακάλυψαν όλες τις εγκαταστάσεις των εθελοντών μαχητών. "Εάν οι τρομοκράτες δε θα παραδοθούν, στις εγκαταστάσεις αυτές θα γίνει χτύπημα με υψηλού στόχου συστήματα οπλισμού ", είπε ο Σελεζνέφ στην πρωινή συνέντευξη Τύπου.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ