Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Ο Πατριάρχης Κύριλλος κατηγόρησε για τους φόνους στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας εκείνους προσφεύγουν στη βία

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014   7:15:00 μ.μ.


Ο Πατριάρχης Κύριλλος κατηγόρησε για τους φόνους στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας εκείνους προσφεύγουν στη βία
Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσικών Κύριλλος κατηγόρησε για τραγικά γεγονότα στην περιοχή του Ντονέτσκ και στην Οδησσό εκείνους που κήρυξαν πόλεμο στο λαό τους.

"Την ευθύνη για τα γενόμενα φέρουν πρώτα από όλα εκείνοι που αντί για διάλογο προσφεύγουν στη βία. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η χρήση βαρέων όπλων στην αστική σύγκρουση. Αιτία χρήσης βίας συχνά γίνεται η προσήλωση στις πολιτικές ριζοσπαστικές ιδέες, άρνηση του δικαιώματος για τους ανθρώπους να εκφράζουν τις πεποιθήσεις τους ", λέγεται στη δήλωση του Πατριάρχη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας.
Κατά τη γνώμη του πατριάρχη Κύριλλου στις συνθήκες της σημερινής Ουκρανίας δεν μπορεί να κηρύσσεται ως πιθανή και υποχρεωτική για όλους μόνο μία από τις πολιτικές θέσεις.
Ο Πατριάρχης είναι πεπεισμένος ότι οι προσπάθειες να στερεωθεί κάποια άποψη με χρήση βίας πρέπει να απορριφθούν μία και δια παντός.
"Καλώ όλες τις πλευρές να αποστασιοποιηθούν από τη χρήση όπλων, να επιλύουν όλα τα θέματα μέσω των διαβουλεύσεων. Στο σύντομο μέλλον η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον ειρήνευση, στο βάθος του χρόνου μια σίγουρη και σταθερή ειρήνη ", επισημαίνει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας.
Θεωρεί ότι η Ουκρανία μπορεί να γιατρευτεί και να ακολουθήσει το δρόμο της δημιουργίας μιας σεβαστής ζωής για τους πολίτες της "μόνο εφόσον θα είναι ένα κοινό σπίτι για ανθρώπους διαφόρων πολιτικών απόψεων που διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλά πράγματα " και ότι "δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση παρά το διάλογο ".
"Είναι απαραίτητο, εφόσον υπάρχει τέτοια πιθανότητα, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον και να προσπαθήσουμε όχι μόνο να επιλύσουμε τις σημερινές συγκρούσεις, αλλά και να ανανεώσουμε την πίστη μας σε πνευματικές και ηθικές αξίες οι οποίες διαμόρφωσαν το λαό της Ουκρανίας, τον πλούτισαν με σοφία και αγάπη προς την ειλικρίνεια ", θεωρεί ο Πατριάρχης, αφού υπογραμμίζει ότι αυτές οι αξίες θα βοηθήσουν σήμερα να βρούμε το δρόμο προς την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, "χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει ένα σεβαστό μέλλον της χώρας ".
Ο Πατριάρχης Κύριλλος παραδέχτηκε ότι σήμερα η καρδιά του είναι "με την Ουκρανία, με κάθε της υιο και κόρη που βιώνουν πόνο, πένθος, αμηχανία, αγανάκτηση και απελπισία ". Προσεύχεται για την ανάπαυση όλων των θυμάτων της αιματοχυσίας, για τη σωτηρία των ζωών των τραυματισμένων, για γρήγορη ανάρρωση των ασθενών.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ