Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ενημερώνει τους καταναλωτές ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Διεθνούς Εβδομάδας για την Ασφάλεια των Προϊόντων στις Βρυξέλλες (16 - 20 Ιουνίου 2014), στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνείς Οργανισμούς για την Ασφάλεια των Προϊόντων, Αρχές Εποπτείας της Αγοράς από κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Μέξικο, Ν. Ζηλανδία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Κίνα κλπ) καθώς και εκπρόσωποι των οικονομικών φορέων και των καταναλωτών, κρίθηκε ως θέμα υψηλής προτεραιότητας για την ασφάλεια των καταναλωτών η πρόληψη ατυχημάτων που σχετίζονται με κατάποση στρογγυλών μπαταριών μεγέθους κέρματος, γνωστές ως «μπαταρίες - κουμπιά».
Συγχρόνως ο ΟΟΣΑ ηγήθηκε μιας Διεθνούς Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης, η οποία στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους που προκύπτουν από ένα προϊόν, που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη από τον ΟΟΣΑ για να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι αρμόδιες αρχές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού και θανάτου μεταξύ των καταναλωτών, που χρησιμοποιούν τις μπαταρίες αυτές. Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο πρέπει να γνωρίζουν τις σοβαρές βλάβες που τα εν λόγω προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν στα μικρά παιδιά σε περίπτωση που τις καταπιούν. Η συντονισμένη αυτή προσέγγιση θα εξυπηρετήσει επίσης τους σκοπούς για την ενίσχυση των προληπτικών δράσεων από τις επιχειρήσεις και για την προώθηση των ορθών πρακτικών σχετικά με την ασφάλεια των μπαταριών - κουμπιών, ιδίως όσον αφορά τις προειδοποιήσεις, τη συσκευασία και το σχεδιασμό του προϊόντος.
Οι μικρές στρογγυλές πλακέ μπαταρίες σε μέγεθος κέρματος που αναφέρονται συνήθως και ως «μπαταρίες – κουμπιά» (button batteries) καθώς οι μεγαλύτερες από αυτές, γνωστές ως «μπαταρίες - κύτταρα» (cell batteries), χρησιμοποιούνται σε έναν αυξανόμενο αριθμό μικρών ηλεκτρονικών συσκευών και προϊόντων όπως παιχνίδια, αριθμομηχανές, συσκευές τηλεχειρισμού, τηλεκοντρόλ, βοηθήματα ακοής, ζυγαριές μπάνιου ή κουζίνας, φώτα ανάγνωσης, κεριά χωρίς φλόγα καθώς και βιβλία με ομιλίες ή τραγούδια και ευχετήριες κάρτες. Οι εν λόγω συσκευές βρίσκονται συχνά στο σπίτι σε μέρος προσιτό στα μικρά παιδιά. Σε πολλές από αυτές υπάρχει ξεχωριστός χώρος / διαμέρισμα για τις μπαταρίες, που όμως είναι εύκολο να ανοίξει και έτσι να έχουν πρόσβαση στις μπαταρίες τα παιδιά. Περιστατικά ακούσιας κατάποσης μπαταριών από μικρά παιδιά και ηλικιωμένους έχουν οδηγήσει παγκοσμίως σε χιλιάδες αναφορές τραυματισμών.
Κίνδυνοι
· Σε περίπτωση κατάποσης, οι μπαταρίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές, μόνιμες βλάβες ή θάνατο.
· Μπαταρίες σε μέγεθος κέρματος μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό των μικρών παιδιών, όπου το σάλιο ενεργοποιεί αμέσως ένα ηλεκτρικό ρεύμα, προκαλώντας μια χημική αντίδραση και μπορεί να συμβούν μέσα σε μόλις δύο ώρες ακόμη και θανατηφόρα χημικά εγκαύματα.
· Η σοβαρότητα του εγκαύματος μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται ακόμη και μετά την αφαίρεση της μπαταρίας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει σίτιση και αναπνοή μέσω σωλήνα και πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.
Χρήσιμα μέτρα ασφάλειας για τους γονείς και κηδεμόνες των μικρών παιδιών
· Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν ή να έρχονται σε επαφή με τις μπαταρίες - κουμπιά.
· Δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις και τις ετικέτες που περιγράφουν τους κινδύνους από μπαταρίες - κουμπιά σε διάφορα προϊόντα καθημερινής χρήσης.
· Ελέγξτε εάν οι συσκευές ή τα προϊόντα με μπαταρίες - κουμπιά έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποφεύγεται η εύκολη πρόσβαση στο διαμέρισμα της μπαταρίας.
· Κρατήστε τα τηλεχειριστήρια, τα βοηθήματα και άλλα ηλεκτρονικά μακριά από τα παιδιά, αν τα διαμερίσματα της μπαταρίας δεν έχουν μια βίδα για να εξασφαλίσει τη μη προσβασιμότητα στη μπαταρία. Χρησιμοποιήστε ταινία για να βοηθήσει ώστε το διαμέρισμα της μπαταρίας παραμένει κλειστό.
· Ελέγχετε περιοδικά τις συσκευές σας προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι τα διαμερίσματα της μπαταρίας είναι ασφαλώς κλεισμένα.
· Απορρίψτε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες αμέσως. Ακόμη και οι ληγμένες μπαταρίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα παιδιά.
· Πάντα να ελέγχετε τα φάρμακα πριν από την κατάποση τους. Ενήλικες έχουν καταπιεί μπαταρίες - κουμπιά γιατί από λάθος τις θεώρησαν ως χάπια ή δισκία.
· Αν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί έχει καταπιεί μια μπαταρία - κουμπί, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια (πηγαίνετε αμέσως το παιδί σε νοσοκομείο). Μην αφήνετε το παιδί να φάει ή να πιει και μην προκαλείτε εμετό.
· Ενημερώστε τους γνωστούς σας σχετικά με τον κίνδυνο που συνδέεται με τις μπαταρίες - κουμπιά και πώς θα πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή, μακριά από αυτό τον κίνδυνο, ο οποίος ακόμη σε μεγάλο βαθμό υποτιμάται από πολλούς.
Στην καμπάνια ευαισθητοποίησης που προωθείται από τον ΟΟΣΑ συμμετέχουν διάφορες χώρες, φορείς και αρχές όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Λετονία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, ο Οργανισμός των Αμερικανικών Κρατών, το Περού, η Πορτογαλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια των καταναλωτών και ειδικότερα της ευαίσθητης ομάδας των παιδιών συνενώνει τη φωνή της με τους παραπάνω φορείς σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια των μπαταριών - κουμπιά.