Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Βρέθηκαν 127 υπογραφές για το δημοψήφισμα με στήριξη από ΧΑ - Εκτός ΔΗΜΑΡ και ο Γ.Ψαριανός

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014   2:29:00 μ.μ.

Η ΔΗΜΑΡ δέχεται την άθροιση της πρότασής της για δημοψήφισμα με αυτή της Χρυσής Αυγής με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται συνολικά 127 υπογραφές βουλευτών.

Στη Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζουν πως διαφωνούν πολιτικά απόλυτα με τις θέσεις της ΧΑ, αλλά συμφωνούν για την άθροιση των προτάσεων.Ήδη βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ανεξαρτητοποιήθηκαν όπως η Κατερίνα Μάρκου και ο Γρηγόρης Ψαριανός οι οποίοι πρόσκεινται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Αν τελικά οδηγηθούμε σε δημοψίφησμα δεν πρόκειται για την ΔΕΗ τόσο όσο για επιβεβαίωση ότι μπορούν να βρεθούν οι 120 βουλευτές που χρειάζονται για να εμποδίσει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη απόφασή του, με την οποία ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός δεν ανήκει πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

«Ο συγκεκριμένος βουλευτής με τη συστηματική διαφοροποίηση και αντίθεσή του προς τις πρωτοβουλίες και επιλογές του κόμματος, αλλά και με τη σημερινή άρνησή του να προσυπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος για τη "μικρή ΔΕΗ", έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η ΔΗΜΑΡ, «κόμμα που αποδεδειγμένα σέβεται τη διαφορετική άποψη, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή του στην κοινοβουλευτική ομάδα, παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επί μεγάλο χρονικό διάστημα επιδεικνύει ο ίδιος για τις συλλογικές μας αποφάσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εως τώρα έχουν κατατεθεί επτά προτάσεις για δημοψήφισμα με αυτές των ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσής Αυγής, Ανεξάρτητων βουλευτών, Ανεξάρτητων Ελλήνων, ΔΗΜΑΡ, αλλά και του Βύρωνα Πολύδωρα να είναι παρόμοιες και κατά συνέπεια να μπορέσουν να αθροιστούν. Η πρόταση που είναι διαφορετική από των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι του ΚΚΕ.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί στη διάσκεψη των προέδρων και στην περίπτωση που οι υπογραφές των βουλευτών αθροιστούν, όπως είχε πει και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τότε η κυβέρνηση θα δεχθεί μεγάλη πίεση προκειμένου να ανοίξει τη Βουλή και να συνεδριάσει η Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται πως για την υποβολή πρότασης δημοψηφίσματος απαιτούνται 120 βουλευτές, αλλά για να ψηφιστεί αυτή, στη συνέχεια απαιτούνται 180 βουλευτές στην Ολομέλεια, οι οποίες όμως δεν συγκεντρώνονται, οπότε δεν μπορεί πρακτικά να τεθεί θέμα δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής και θα περιμένει την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής προκειμένου να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις της. Ωστόσο υπενθυμίζεται πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν μπορούν να αθροιστούν οι προτάσεις των κομμάτων, ενώ έντονη ήταν η δυσαρέσκεια για τη στάση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Μάλιστα, η κυρία Βούλτεψη επανέλαβε για μια ακόμη φορά σήμερα ότι η Ολομέλεια δεν πρόκειται να ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως «τον τελικό λόγο» για τυχόν σύγκληση της Ολομέλειας τον έχει η κυβέρνηση, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζεται στις υπογραφές της Χρυσής Αυγής. «Ήλθε η ώρα να μπουν όλοι μπροστά στις ευθύνες τους» είπε. Χαρακτήρισε «τεχνητά κατασκευασμένο» θέμα την όλη πολιτική αντιπαράθεση για τη ΔΕΗ και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως «κάνει μία προσπάθεια να βγάλει το καλοκαίρι του, σε βάρος της χώρας».

«Δεν θέλουμε να νικήσουμε για τρίτη φορά μέσα στο καλοκαίρι τον κ. Τσίπρα» είπε για το θέμα του δημοψηφίσματος και εξήγησε «η πρώτη ήταν στις ευρωεκλογές και η δεύτερη ήταν στο θέμα της ΔΕΗ όταν πήγε σαν "Βελουχιώτης" στο Αμύνταιο για να προκαλέσει λαϊκό ξεσηκωμό, αλλά τελικά από χθες άρχισε να λέει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση του νομοσχεδίου, καθώς, είναι εκείνος που θα πρέπει να το επικυρώσει για να γίνει και τυπικά νόμος του κράτους. Σε περίπτωση που ο Κάρολος Παπούλιας υπογράψει το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» αυτομάτως γίνεται νόμος του κράτους και ακυρώνεται η οποιαδήποτε προσπάθεια για δημοψήφισμα, καθώς, εκείνος μπορεί να ακυρωθεί μόνο από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να υπογράψει το νομοσχέδιο. Στο απίθανο σενάριο που δεν υπογράψει τότε αυτομάτως δημιουργείται μείζον πολιτειακό ζήτημα.

 defencenet.gr
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ