Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Πρόεδρος ιρακινού Κουρδιστάν: Σχεδιάζει δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση από το Ιράκ

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014   2:39:00 μ.μ.


O πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, δήλωσε στο BBC ότι επιθυμεί την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο ίδιος τόνισε ότι, μετά την προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών από τα βόρεια προς την Βαγδάτη, η χώρα έχει ήδη διασπαστεί.

Ο Μπαρζανί υποστήριξε ότι οι Κούρδοι θα μπορούσαν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη χώρα κι ότι η ανεξαρτησία του Κουρδιστάν είναι ένα, όπως το χαρακτήρισε, φυσικό δικαίωμα.

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Απριλίου, το ιρακινό Κοινοβούλιο και σύμφωνα με τα αραβόφωνα δίκτυα, με τη σύγκληση του Σώματος μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία ακόμη και απομάκρυνσης του Νούρι αλ Μαλίκι από την πρωθυπουργία.

Το Κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές του Απριλίου συνέρχεται μετά από έντονο πολιτικό παζάρι των τελευταίων ημερών μεταξύ των διαφορετικών κομμάτων και κοινοτήτων του Ιράκ για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Ακόμη και υψηλόβαθμα σιιτικά στελέχη δεν έχουν κρύψει τη δυσφορία τους για τον Μαλίκι. Από την ανατροπή του Σαντάμ και έπειτα, η πρακτική θέλει την πρωθυπουργία να δίνεται σε σιίτη, την προεδρία του Κοινοβουλίου σε σουνίτη και την προεδρία της χώρας σε Κούρδο.

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού είναι μεν πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία.Οι αντίπαλοι του Μαλίκι του επιρρίπτουν άμεση ευθύνη για την απώλεια του ελέγχου στις ζώνες που πλέον έχουν καταλάβει οι τζιχανιστές, ενώ η σεκταριστική πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια θεωρείται ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην υποδαύλιση της κρίσης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ