Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Έρευνα δείχνει πως ο ισλαμικός κόσμος γυρίζει την πλάτη στον εξτρεμισμό, αλλά οι φονταμενταλιστές σαρώνουν τα πάντα!

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014   10:59:00 π.μ.



Του Μανώλη Κείου

Φρίκη δίχως τέλος καταγράφεται εδώ και μήνες στο διεθνές δελτίο κυρίως εξαιτίας της λεγόμενης θρησκευτικής βίας. Από τη στιγμή μάλιστα που στον...χορό μπήκε και η ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε" (ΙΚΙΛ) τα περιστατικά θρησκευτικής βίας έχουν πολλαπλασιασθεί!

Την Κυριακή, 29 Ιουνίου, το Παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την εκτέλεση οκτώ στελεχών της αντιπολίτευσης. Τα πτώματα των θυμάτων σταυρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης Ντέιρ Hafir, που βρίσκεται 52 χιλιόμετρα ανατολικά του Χαλεπίου.

Μάρτυρες τόνισαν ότι τα σώματα σαπίζουν και μέχρι σήμερα δεν έχει απομακρυνθεί για να θαφτούν! Επίσης στις 29 Ιουνίου το ΙΚΙΛ σταύρωσε άνθρωπο που κατηγορείτο για ψευδορκία στην πόλη αλ-Bab στην ίδια επαρχία.

Έρευνα

Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά...Αυτό όμως που φοβίζει περισσότερο τους ειδικούς αναλυτές είναι πως ο ισλαμικός εξτρεμισμός αυξάνεται σε χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό από τη Μέση Ανατολή προς τη Νοτιοανατολική Ασία.

Αυτό αναδεικνύει μια μελέτη από το Pew Research Center, ένα διάσημο αμερικανικό κέντρο τμελετών, η οποία διεξήχθη μεταξύ 10 Απριλίου και 25 Μαΐου, με συνεντεύξεις 14.200 άτομα σε 14 χώρες.

Η έρευνα δείχνει ότι ομάδες όπως η Boko Haram και η Αλ Κάιντα, αλλά και η Χαμάς και η Χεζμπολάχ βλέπουν μείωση της υποστήριξής τους, καθώς και σημαντικά μειωμένη συναίνεση για τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που πλήττουν αμάχους.

Έτσι, στο Λίβανο, μια χώρα που συνορεύει με τη Συρία, το 92 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ανήσυχοι για τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Το ποσοστό αυτό είναι 11% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι και είναι ίσο μεταξύ των Σουνιτών, Σιιτών και Χριστιανών.

Η ανησυχία έχει επίσης αυξηθεί στην Ιορδανία και την Τουρκία, δύο εξίσου γειτονικές χώρες με τη Συρία. Το 62% των Ιορδανών ανησυχεί για τον εξτρεμισμό, μια αύξηση 13 μονάδων σε σχέση με το 2012 . Κοινή ανησυχία ανάμεσα και στους Τούρκους , με μια αύξηση 18% σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια.

Εκτός από τη Μέση Ανατολή "ισχυρές πλειοψηφίες στο Μπαγκλαντές (69%), το Πακιστάν (66%) και τη Μαλαισία (63%) ανησυχούν για τον ισλαμικό εξτρεμισμό." Λιγότερος φόβος καταγράφεται στην Ινδονησία, όπως μόνο τέσσερα από τα 10 άτομα απάντησαν πως ανησυχούν.

Όσον αφορά τις ομάδες ισλαμιστών, η μεγάλη πλειοψηφία των Νιγηριανών (79%) είναι κατά της Boko Haram, ενώ το 59% των Πακιστανών λέει ότι δεν αγαπούν τους Ταλιμπάν. Όσον αφορά τους Παλαιστινίους, μόλις πάνω από το ήμισυ (53%) έχουν θετική γνώμη για τη Χαμάς και το ποσοστό αυξάνεται στο 63% στη Λωρίδα της Γάζας.
Μόνο το 46% των Παλαιστινίων θεωρεί επίσης δικαιολογημένες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αμάχων, ποσοστό που αποτελεί απότομη πτώση από το 70% του 2007.

Πατριάρχες

Οι εκλησιαστικές αρχές πολλές φορές ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας ειρήνη στην ευρύτρη περιοχή.  Οι Πατριάρχες της Ανατολικής Εκκλησίας και συγκεκριμένα ο Μαρωνίτης Πατριάρχης Beshara Rai, ο Πατριάρχης των Μελχιτών Γρηγόριος III Lahham, ο Συρο-καθολικός Πατριάρχης Ιγνάτιος III Younan, ο Συρο-ορθόδοξος Πατριάρχης Ιγνάτιος Εφραίμ και βέβαια ο Ελληνο-Ορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης σε πρόσφατο συνέδριο εξέφρασαν την κοινή τους αγωνία για τη βία στο Ιράκ και τη Συρία, που έχει προκαλέσει μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, ζητώντας να διατηρηθεί η χριστιανική παρουσία στις εμπόλεμες χώρες της περιοχής.

Σε μια δήλωση στο περιθώριο συνεδρίου στην Παναγία της Μονής Μπαλαμάντ στο βόρειο Λίβανο, οι ιεράρχες ζήτησαν ακόμη τη διαφύλαξη των δημοκρατικών κανόνων και των πολιτικών ελευθεριών στο Λίβανο, διασφαλίζοντας την ταχεία εκλογή του νέου προέδρου και επανενεργοποίηση των συνταγματικών θεσμών.

Οι Πατριάρχες απαίτησαν και την απελευθέρωση και την ασφαλή επιστροφή όλων των θυμάτων απαγωγής, είτε είναι πολίτες αυτοί, είτε κληρικοί, μοναχές και, κυρίως βέβαια των επισκόπων Yohanna Ibrahim και Paul Yazigi, που χάθηκαν στη Συρία πριν από 14 μήνες. 
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ