Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Έρχεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014   7:15:00 μ.μ.


Έρχεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές
Ο Θάνος Μωραϊτης επέκρινε τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες καλείται η Βουλή να αποφασίσει για ένα κρίσιμο ζήτημα και κάλεσε την νέα ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει σε διεξοδική διαβούλευση για το θέμα

Εντός τον επόμενων ημερών θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα ξεχωρίζουν οι έμποροι από τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μάκη Γιακουμάτο προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα ακόμα από τα δώδεκα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.
Ειδικότερα ο υφυπουργός κατέθεσε στα μέλη της Επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής το προσχέδιο της υπουργικής απόφασης για διαβούλευση κάτι άλλωστε που όριζε και ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο.
Τα μέλη της επιτροπής κατέθεσαν τις προτάσεις τους οι οποίες κινήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση από την πρόταση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία οι λαϊκές αγορές πρέπει να «σπάσουν» σε δύο τμήματα όπου στο ένα θα πωλούν οι έμποροι και στο άλλο οι παραγωγοί.
Οι βουλευτές εξήγησαν ότι η εφαρμογή της παραπάνω πρότασης δεν θα οδηγήσει σε πτώση τιμών απεναντίας θα ενισχύσει φαινόμενα καρτέλ.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος πρότεινε να υπάρξει «μακροσκοπικός διαχωρισμός με χρωματικό τύπωμα» μεταξύ εμπόρων και παραγωγών. Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε, ο καταναλωτής θα μπορεί να ξεχωρίζει «από το χρώμα του πάγκου και της τέντας εάν απευθύνεται σε παραγωγό ή έμπορο».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Θάνος Μωραϊτης επέκρινε τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες καλείται η Βουλή να αποφασίσει για ένα κρίσιμο ζήτημα και κάλεσε την νέα ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει σε διεξοδική διαβούλευση για το θέμα. Τόνισε τέλος ότι τα τέσσερα σημεία για να γίνει πραγματική μεταρρύθμιση είναι:  «ορθολογικό πλαίσιο ποινών και κυρώσεων - να δουμε μόνιμα σημεία εγκατάστασης λαϊκών αγορών – να δούμε την προοπτική απογευματινού ωραρίου – και τηην αναβάθμιση των υπηρεσιών».
Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χαρίζει τις λαϊκές αγορές σε πολυεθνικές αλυσίδες και πως τα προωθούμενα μέτρα «διαλύουν οτιδήποτε μικρομεσαίο στη χώρα».
Πέραν αυτών ο κ. Γιακουμάτος ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άμεσα τροπολογία που θα δίνει παράταση έως τις 30 Οκτωβρίου προκειμένου να σχηματιστούν οι επιτροπές των περιφερειών που μεταξύ άλλων θα χορηγούν τις άδειες για τους πάγκους των παραγωγών και των εμπόρων στις λαικές αγορές.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ