Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Κραυγή αγωνίας από το ΚΕΘΕΑ

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014   11:34:00 π.μ.



Στάση εργασίας από τις 13.00 ως τις 17.00, αποφάσισε το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, προχωρούν στην ενέργεια αυτή «ως προειδοποίηση, διεκδικώντας μια λύση στο θέμα της υποστελέχωσης».


Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ:

«Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, όπως και το σύνολο των εργαζόμενων και του ελληνικού λαού, βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, τα αποτελέσματα των "επιτυχιών" μιας πενταετίας εφαρμογής του μνημονίου και της αντιλαϊκής πολιτικής των "αναδιαρθρώσεων".

Η Δημόσια Υγεία αποτελεί βασικό πεδίο άσκησης του «δόγματος του σοκ», όπου εργαζόμενοι και αποδέκτες των υπηρεσιών υγείας, μεταβλήθηκαν σε πειραματόζωα των κάθε είδους πολιτικών προϊστάμενων που επαίρονται για τις επιτυχίες τους: τις απολύσεις προσωπικού, του κλεισίματος δομών, της υποβάθμισης υπηρεσιών, της μείωσης της δημόσιας δαπάνης με την μετακύλησή της στους ασθενείς.

Ο χώρος της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν αποτελεί εξαίρεση στο θλιβερό αυτό τοπίο. Οι μειώσεις των προϋπολογισμών των φορέων όπως το ΚΕΘΕΑ έκαναν την βιωσιμότητα της λειτουργίας να εξαρτάται από τις περικοπές στην μισθοδοσία:

Οι μισθολογικές απώλειες όλων μας εξασφάλισαν την δυνατότητα του ΚΕΘΕΑ να λειτουργεί. Αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο ή κύρια οικονομικό.

Σε συνθήκες όπου οι κοινωνικές αιτίες της εξάρτησης πολλαπλασιάζονται δραματικά και τα αιτήματα στα οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε ακολουθούν αντίστοιχη πορεία, ο φορέας υποχρεώνεται σε συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων του:

Εδώ και μια σχεδόν δεκαετία οι προσλήψεις έχουν «παγώσει», ενώ την τελευταία «μνημονιακή» πενταετία περίπου 80 συνάδελφοι (το 1/6 της δύναμης του προσωπικού) προσμετρούνται στις μη αναπληρώσιμες απώλειες, αφήνοντας τεράστια κενά στο σύνολο των λειτουργιών του ΚΕΘΕΑ.

Η κατάσταση είναι πια ανυπόφορη. Όλο και λιγότεροι, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα έργο όλο και μεγαλύτερο, όλο και πιο περίπλοκο.

Η πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι αυξάνει την ένταση και οδηγεί σε φαινόμενα εξουθένωσης, ενώ η εξάπλωση των εξαρτήσεων και οι εξαθλίωση των υποστηριζομένων μας, αποτελούν φαινόμενα που διογκώνονται δραματικά.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει κρίσιμο και οξύνεται στις βασικές θεραπευτικές και μη δομές, που είναι υποχρεωμένες να «αιμοδοτήσουν» με στελέχη νέες δράσεις, δίχως να ενισχύονται.

Θα ήταν λάθος να μείνουμε παθητικοί μπροστά στις εξελίξεις αυτές. Θεωρούμε το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού ως το πρωταρχικό αίτημα διεκδίκησης, τόσο για να βελτιώσουμε την εργασιακή μας καθημερινότητα, όσο και για να διασφαλίσουμε την δυνατότητα των εξαρτημένων να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές και δημόσιες διαδικασίες απεξάρτησης.

Στις 2 Ιουλίου κάνουμε στάση εργασίας από τις 13.00 ως τις 17.00, ως προειδοποίηση, διεκδικώντας μια λύση στο θέμα της υποστελέχωσης. Κατά την διάρκεια της στάσης εργασίας πραγματοποιούμε Γενικές Συνελεύσεις, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Λάρισα, ώστε να συζητήσουμε και να πάρουμε τις αποφάσεις μας για την κλιμάκωση του αγώνα που έχουμε μπροστά μας».
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ