Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Ποιος είναι ο Σιμ Κάλας που αντικαθιστά τον Ολι Ρεν

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014   11:18:00 π.μ.


Ποιος είναι ο Σιμ Κάλας που αντικαθιστά τον Ολι Ρεν
Ένας Εσθονός θα είναι μέχρι τον Νοέμβριο ο αντικαταστάτης του μέχρι πρότινος ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Ο λόγος για τον Σιμ Κάλας, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ως επίτροπος Μεταφορών.
Αυτή μάλιστα, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Κάλας καλείται να αναπληρώσει τον Φιλανδό πολιτικό αφού κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο διάστημα πριν τις Ευρωεκλογές καθώς ο Όλι Ρέν συμμετείχε ως υποψήφιος στις Ευρωεκλογές. Με την ιδιότητα του αυτή, δε,  ήταν «παρών» κατά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat στις 23 Απριλίου αλλά και κατά την έναρξη της συζήτησης επί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τον Μάιο. Έτσι όταν οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου ο Κάλας θα έχει μια συνολική εικόνα για το φλέγον για την ελληνική κυβέρνηση θέμα.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, πάντως, εμφανίζεται συγκρατημένος όσον αφορά το θέμα μιας ριζικής αναδιάρθωσης δηλώνοντας ότι «δεν πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μια ριζική αναδιάταξη» δεδομένου του PSI που έχει προηγηθεί για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και του γεγονότος ότι τα ομολόγα που αφορούν τον θεσμικό τομέα αφορούν τα χρήματα των φορολογούμενων.
Ο Κάλας έχει ταχθεί επίσης υπέρ της εντατικοποίησης του συστήματος συλλογής φόρων ζητώντας από την Ελλάδα να πάρει πολύ σοβαρά το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Εκτιμά, ωστόσο, ότι στην Ελλάδα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ δηλώνοντας πως «τα μέτρα που λάβατε τα προηγούμενα χρόνια αρχίζουν να αποφέρουν αποτελέσματα, η βελτίωση της κατάστασης γίνεται αισθητή».
Σε κάθε περίπτωση ο φιλελεύθερος κύριος Κάλας έχει ταχθεί κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ υποστηρίζοντας ότι η ευημερία θα είχε υποχωρήσει σε πενταπλάσιο βαθμό σε σχέση με ό,τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Ως βασικά «όπλα» για την ανάπτυξη θεωρεί, τέλος, τον τουρισμό σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο ζητώντας μακροπρόθεσμα τη βελτίωση σε τομείς όπως η ναυτιλία και η αγροτική παραγωγή.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ